Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Frauda la lege. Reaua-credinta a partilor contractului de vanzare-cumparare


22.08.2011 | JURIDICE.ro, Raluca CÎRSTEA
Secţiuni: Drept civil, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Judecătorii Nicoleta Ţăndăreanu şi Ecaterina Moleanu au apreciat (în cuprinsul deciziei civile nr. 32 din 23 februarie 2010 pronunţată în apel de Secţia Comercială a Curţii de Apel Craiova având ca obiect constatarea nulităţii absolute a unui contract de vânzare-cumpărare – JURINDEX20105439688) că a încheia un contract de vânzare-cumpărare asupra unui imobil fără ca acesta să fe intabulat, fără certificat de sarcini, cu exonerararea notarului de a face asemenea cercetări şi cu preluarea riscului de către cumpărător dovedeşte reaua-credinţă a părţilor la încheierea actului juridic în dauna terţului reclamant. Cumpărătorul, prin modul în care a acceptat încheierea actului a renunţat de bună voie la ocrotirea legală, instituită în favoarea dobânditorului de bună credinţă, aşa că nu se poate prevala de dispoziţiile art. 31 din Legea nr. 7/1996 potrivit căruia „dobânditorul este de bună credinţă dacă, la data înregistrării cererii de înscriere a dreptului în folosul său, nu a fost notată nici o acţiune prin care contestă cuprinsul cărţii funciare (…)”, a apreciat instanţa. Tot astfel, din moment ce nu l-a interesat intabularea dreptului de proprietate şi nici existenţa sarcinilor, cumpărătorul nu poate pretinde că reclamantul nu şi-a înscris litigiile pe care le avea cu vânzătorul la cartea funciară. Frauda la lege constă într-o manoperă dolosivă, folosită de părţi spre a realiza, pe calea actului juridic, o finalitate interzisă de reglementările în vigoare, prin eludarea indirectă şi ocultă a unei norme prohibitive. Spre deosebire de dol, practicat de către una dintre părţi în detrimentul celeilalte, viciindu-i astfel consimţământul, frauda la lege constituie o acţiune săvârşită prin conivenţă de către contractanţi în dauna unor terţe persoane. Toate acestea, au apreciat judecătorii, demonstrează existenţa acordului dintre vânzător şi cumpărător la încheierea actului cu fraudarea intereselor terţului reclamant.

Raluca CÎRSTEA
avocat stagiar

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro