MJ infiinteaza o fundatie pentru promovarea Noului Cod Civil. UPDATE
22 august 2011 | JURIDICE.roPotrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei, in cadrul sedintei de Guvern de miercuri, 17 august 2011, a fost aprobat Memorandumul cu tema: „Initiativa Ministerului Justitiei de constituire a unei fundatii avand ca obiectiv sustinerea si promovarea principiilor dreptului, a democratiei si a statului de drept.”
Promovarea noilor institutii de drept privat cuprinse in Noul Cod Civil se va numara printre primele actiuni ale Fundatiei, ce vor avea ca scop promovarea in spatiul public a Codului Civil si pregatirea profesionala a sistemului juridic in vederea aplicarii noilor reglementari.
Ministerul Justitiei are in vedere faptul ca pe termen mediu si lung, actiunile derulate in cadrul fundatiei vor avea consecinte pozitive asupra functionarii mediului de afaceri, asupra interesului investitional in Romania si, implicit, asupra dezvoltarii socio-economice a Romaniei, in beneficiul fiecarui cetatean.
Procedurile legale privind infiintare fundatiei vor fi demarate in viitorul apropiat.
UPDATE, 22 august 2011: Ministerul Justitiei a dat publicitatii vineri, 19 august 2011, urmatoarele precizari cu privire la infiintarea unei fundatii având ca obiectiv susţinerea şi promovarea principiilor dreptului, a democraţiei şi a statului de drept: „Având în vedere interesul sporit manifestat de reprezentanţii mass-media cu privire la iniţiativa Ministerului Justiţiei de a înfiinţa o fundaţie având ca obiectiv susţinerea şi promovarea principiilor dreptului, a democraţiei şi a statului de drept, Biroul Mass-Media face următoarele precizări:
Crearea unei justiţii în slujba cetăţeanului şi aderarea României la destinul european au determinat o reformă fără precedent a regulilor de drept care guvernează raporturile juridice de drept privat şi public, precum şi o reformă instituţională de substanţă a administraţiei publice. Esenţial de reţinut este faptul că aceste reforme nu sunt destinate doar administraţiei, doar sistemului judiciar, ci, în primul rând, societăţii, în integralitatea sa, pentru că efectele pozitive ale acestor reforme vor fi simţite de fiecare cetăţean, de fiecare întreprinzător, în parte.
Ne aflăm în pragul unui moment extrem de important pentru întreaga societate: intrarea în vigoare a noului Cod Civil. Urmează să fie implementate şi celelalte trei coduri ale justiţiei: Codul de procedură civilă, Codul Penal şi Codul de procedură Penală. O condiţie a reuşitei implementării acestora este şi alocarea fondurilor necesare de la bugetul de stat, dar şi atragerea surselor externe de finanţare, prin proceduri mai puţin complicate.
Pentru a-şi putea îndeplini atributul său legal de a informa opinia publică cu privire la schimbările produse odată cu implementarea noilor Coduri ale justiţiei, în situaţia specială a unui buget de austeritate, reprezentanţii Ministerului Justiţiei sunt nevoiţi să găsească soluţii mai puţin costisitoare, fără ca acest lucru să afecteze calitatea activităţilor desfăşurate. Crearea acestei fundaţii este o astfel de soluţie. Contribuţia financiară a Ministerului Justiţiei, în calitate de membru fondator, va fi echivalentă cu valoarea minimă de 100 de salarii minime brute de economie ( 67.000 RON), potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 privind asociaţiile şi fundaţiile.
Memorandumul aprobat de Guvern în şedinţa din 17 august 2011, cu tema „Iniţiativa Ministerului Justiţiei de constituire a unei fundaţii având ca obiectiv susţinerea şi promovarea principiilor dreptului, a democraţiei şi a statului de drept”, reprezintă doar primul pas dintr-o succesiune de acţiuni necesare, potrivit legii, pentru înfiinţarea acestei fundaţii. Urmează dobândirea personalităţii juridice prin înscrierea în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor, sens în care, Ministerul Justiţiei va depune la instanţa competentă o cerere de înscriere însoţită de documentaţia prevăzută expres de lege (act constitutiv, statut, dovada disponibilităţii denumirii, acte doveditoare ale sediului şi patrimoniului iniţial).
Demersul nostru de a înfiinţa o asemenea fundaţie a fost deja salutat, asigurându-ne de sprijinul şi cooperarea lor, mai multe ambasade străine în România (Ambasada Statelor Unite ale Americii, Ambasada Marii Britanii), dar şi camere de comerţ bilaterale (Camera de Comerţ Româno-Britanică), asociaţii ale comercianţilor (Consiliul Investitorilor Străini), precum şi companii române şi străine (Banca Comercială Română, Raiffeisen Bank, Enel). Acestea, precum şi alte persoane fizice sau juridice – reprezentante ale mediului de afaceri, corpurilor profesionale juridice, reprezentanţelor diplomatice ale altor state în România – vor putea, ulterior înfiinţării fundaţiei, să sprijine financiar acţiunile acesteia, prin donaţii, sponsorizări sau să se alăture efortului nostru prin asocierea la acţiunile derulate de fundaţie sau prin organizarea de acţiuni proprii, în prelungirea sau completarea celor lansate de fundaţie.
Termenul estimat pentru începerea funcţionării fundaţiei este decembrie 2011.
Informaţii de background:
Temeiul legal al constituirii unei fundaţii de către o instituţie publică se regăseşte în O.G. nr.26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii şi în Legea nr.90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor. În cazul particular al Ministerului Justiţiei prezintă, de asemenea, relevanţă, H.G. nr.652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei. Faţă de dispoziţiile legale cuprinse în Ordonanţa Guvernului nr.26/2000 art.1 alin.(1) şi art.15) şi având în vedere competenţele Ministerului Justiţiei, astfel cum sunt reglementate în norma sa de funcţionare, instituţia noastră poate participa în calitate de membru fondator la constituirea unei fundaţii.
De altfel, la nivelul administraţiei centrale există deja exemple de instituţii publice care deţin în acest moment calitatea de fondatori ai unei organizaţii neguvernamentale. Menţionăm în acest sens, cu titlu exemplificativ: Asociaţia Eurolab din România (membru fondator: Ministerul Administraţiei şi Internelor).
Precizăm că sprijinirea de către mediul de afaceri a acestei iniţiative a ministerului a fost facilitată de colaborarea statornicită deja de minister cu reprezentanţii comunităţii de business din ţara noastră, prin intermediul „Platformei de dialog şi cooperare între Ministerul Justiţiei şi mediul de afaceri”, proiect lansat în luna iulie a anului trecut, care a avut deja rezultate pozitive concrete pentru sistemul judiciar şi care a dat eficienţă transparenţei decizionale.”