Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Nulitatea vanzarii unui bun indiviz


25 august 2011 | JURIDICE.ro, Raluca CIRSTEA
Secţiuni: Drept civil, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Judecătorii Cristian Olteanu, Ilie Mihai şi Ionelia Drăgan au apreciat (în cuprinsul deciziei civile nr. 1669 din 3 decembrie 2009 pronunţată în recurs de Secţia a III-a Civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie a Curţii de Apel Bucureşti având ca obiect nulitate act juridic – JURINDEX2010226057) că, în cazul în care vânzătorul are o cotă ideală din dreptul de proprietate asupra bunului indiviz, nu se aplică regulile privitoare la vânzarea lucrului altuia (regulă ce ar atrage nulitatea actului întrucât nimeni nu poate vinde mai mult decât ceea ce are), ci regulile proprii stării de indiviziune, soarta contractului de vânzare–cumpărare depinzând de rezultatul partajului, numai că această regulă se aplică în cazul existenţei unei convenţii valabile în ce priveşte obiectul şi cauza şi există cel puţin doi moştenitori. Aşadar, în situaţia vânzării unui bun indiviz, atunci când există contestaţie asupra valabilităţii contractului de vânzare-cumpărare, cu incidenţa regimului juridic al nulităţii absolute şi un singur moştenitor nu se pot aplica regulile proprii stării de indiviziune căci ar însemna ca partajul să se realizeze în contradictoriu cu cumpărătorii, ceea ce presupune a considera, implicit, valabil contractul de vânzare-cumpărare a cărui nulitate s-a solicitat.

Raluca CÎRSTEA
avocat stagiar

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro