Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Principiul ocrotirii bunei-credinte nu se aplica titularului unui drept de ipoteca
24.08.2011 | JURIDICE.ro, Raluca CIRSTEA

Secţiuni: Drept civil, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Judecătorii Cristian Pup, Marinela Giurgincă şi Erica Nistor au apreciat (în cuprinsul deciziei civile nr. 570 din 1 iunie 2009 pronunţată în recurs de Secţia Civilă a Curţii de Apel Timişoara având ca obiect nulitate act juridic – JURINDEX20105911849) că principiul ocrotirii bunei-credinţe se aplică strict subdobânditorului cu titlu oneros al unui bun imobil, nu şi titularului unui drept de ipotecă, contractul de ipotecă neavând caracter oneros. Desfiinţarea dreptului de proprietate al constituitorului ipotecii, ca modalitate de stingere a garanţiei dă aplicare principiului resolute jure dantis resolvitur  jus accipientis. Astfel, nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare principal constatată prin hotărâre irevocabilă, are ca efect desfiinţarea retroactivă a acestuia, ca şi cum nu ar fi existat, consecinţa imediată fiind şi nulitatea absolută a contractului de ipotecă subsecvent, nefiind incident principiul ocrotirii bunei-credinţe ca excepţie de la regula anulării actului subsecvent ca urmare a anulării actului principal.

Raluca CÎRSTEA
avocat stagiar

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti