Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Principiul ocrotirii bunei-credinte nu se aplica titularului unui drept de ipoteca


24 august 2011 | JURIDICE.ro, Raluca CIRSTEA

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept civil, RNSJ

Judecătorii Cristian Pup, Marinela Giurgincă şi Erica Nistor au apreciat (în cuprinsul deciziei civile nr. 570 din 1 iunie 2009 pronunţată în recurs de Secţia Civilă a Curţii de Apel Timişoara având ca obiect nulitate act juridic – JURINDEX20105911849) că principiul ocrotirii bunei-credinţe se aplică strict subdobânditorului cu titlu oneros al unui bun imobil, nu şi titularului unui drept de ipotecă, contractul de ipotecă neavând caracter oneros. Desfiinţarea dreptului de proprietate al constituitorului ipotecii, ca modalitate de stingere a garanţiei dă aplicare principiului resolute jure dantis resolvitur  jus accipientis. Astfel, nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare principal constatată prin hotărâre irevocabilă, are ca efect desfiinţarea retroactivă a acestuia, ca şi cum nu ar fi existat, consecinţa imediată fiind şi nulitatea absolută a contractului de ipotecă subsecvent, nefiind incident principiul ocrotirii bunei-credinţe ca excepţie de la regula anulării actului subsecvent ca urmare a anulării actului principal.

Raluca CÎRSTEA
avocat stagiar

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică