Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Modificarea circumscriptiilor unor judecatorii
25.08.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

In sedinta de miercuri, 24 august 2011, la propunerea Ministerului Justiţiei, Guvernul a aprobat modificarea circumscripţiilor unor judecătorii şi a parchetelor de pe lângă acestea.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, „în urma adoptării de către Parlament a Legii nr. 148/2011 privind desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea, intrată în vigoare la 22 iulie 2011, s-a impus modificarea circumscripţiei în care sunt arondate comunele care aparţineau de judecătoriile şi parchetele de pe lângă acestea înainte de desfiinţare, în vederea preluării cauzelor de competenţa teritorială a instanţelor desfiinţate. Rearondarea localităţilor vizează instanţele şi parchetele desfiinţate prin lege: Şomcuta Mare, Bozovici, Murgeni (care funcţionează) şi Bocşa, Cernavodă, Bechet, Băneasa, Comana, Sângeorgiu de Pădure, Scorniceşti, Urlaţi şi Jimbolia (care nu funcţionează).

În acelaşi timp, prin Hotărârea de Guvern adoptată miercuri, s-a aprobat rearondarea localităţilor şi pentru alte instanţe cu volum mic de activitate care, deşi nu se desfiinţează, pot prelua din competenţa teritorială şi, implicit, din încărcătura mare a altor instanţe, în special a celor reşedinţă de judeţ. Instanţele vizate de această măsură, a căror jurisdicţie va creşte, sunt: Blaj, Moldova Nouă, Haţeg, Măcin.

Ambele măsuri se înscriu în procesul mai larg de reorganizare a instanţelor şi parchetelor cu volum mic de activitate, în vederea echilibrării volumului de muncă şi a eliminării supraîncărcării instanţelor şi parchetelor, cerinţe care se regăsesc constant în Rapoartele Comisiei Europene privind România.

Hotărârea de Guvern se va aplica începând cu 1 noiembrie 2011.

Anexa la Hotărârea Guvernului nr. 337/1993
pentru stabilirea circumscripţiilor judecătoriilor şi parchetelor de pe lângă judecătorii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 188 din 6 august 1993, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
Judeţul Alba
Comuna Mihalţ din circumscripţia Judecătoriei Alba Iulia trece în circumscripţia Judecătoriei Blaj. (rearondare pentru decongestionarea Judecătoriei Alba Iulia)

Judeţul Caraş-Severin
Comunele Bănia, Bozovici, Dalboşeţ, Eftimie Murgu, Lăpuşnicel, Lăpuşnicu Mare, Prigor, Şopotu Nou din circumscripţia Judecătoriei Bozovici trec în circumscripţia Judecătoriei Oraviţa (Judecătoria Bozovici funcţiona, cu un număr foarte mic de cauze, şi a fost desfiinţată)
Comuna Naidăş din circumscripţia Judecătoriei Oraviţa trece în circumscripţia Judecătoriei Moldova Nouă. (rearondare pentru decongestionarea Judecătoriei Oraviţa)

Judeţul Constanţa
Comunele Adamclisi, Aliman, Băneasa, Deleni, Dobromir, Ion Corvin, Lipniţa, Oltina, Ostrov din circumscripţia Judecătoriei Băneasa trec în circumscripţia Judecătoriei Medgidia. (Judecătoria Băneasa nu funcţiona şi a fost desfiinţată)

Judeţul Dolj
Oraşele Bechet şi Dăbuleni şi comunele Amărăştii de Sus, Amărăştii de Jos, Călăraşi, Ostroveni, Sadova, Daneţi, Mârşani, Celaru şi Dobreşti din circumscripţia Judecătoriei Bechet trec în circumscripţia Judecătoriei Craiova. (Judecătoria Bechet nu funţiona şi a fost desfiinţată)

Judeţul Hunedoara
Comuna Boşorod din circumscripţia Judecătoriei Hunedoara şi comuna Băniţa din circumscripţia Judecătoriei Petroşani trec în circumscripţia Judecătoriei Haţeg. (rearondare pentru decongestionarea Judecătoriilor Hunedoara şi Petroşani)

Judeţul Maramureş
Oraşul Şomcuta Mare şi comunele Boiu Mare, Mireşu Mare, Remetea Chioarului, Satulung şi Valea Chioarului din circumscripţia Judecătoriei Şomcuta Mare trec în circumscripţia Judecătoriei Baia Mare. (Judecătoria Şomcuta Mare funcţiona, având un număr foarte mic de cauze, şi a fost desfiinţată)

Judeţul Mureş
Oraşele Sîngeorgiu de Pădure, Sovata şi comunele Bălăuşeri, Fântânele, Ghindari şi Neaua din circumscripţia judecătoriei Sângeorgiu de Pădure trec în circumscripţia Judecătoriei Sighişoara. (Judecătoria Sângeorgiu de Pădure nu funcţiona şi a fost desfiinţată)

Judeţul Olt
Oraşul Scorniceşti şi comunele Bărăşti, Coloneşti, Corbu, Cungrea, Făgeţelu, Icoana, Leleasca, Oporelu, Optaşi-Măgura, Poboru, Potcoava, Spineni, Tătuleşti, Topana, Tufani din circumscripţia Judecătoriei Scorniceşti trec în circumscripţia Judecătoriei Slatina. (Judecătoria Scorniceşti nu funcţiona şi a fost desfiinţată)

Judeţul Tulcea
Oraşul Isaccea şi comuna Hamcearca din circumscripţia Judecătoriei Tulcea trec în circumscripţia Judecătoriei Măcin. (rearondare pentru decongestionarea Judecătoriei Măcin)

Judeţul Vaslui
Comunele Blăgeşti, Epureni, Fălciu, Măluşteni, Murgeni şi Şuletea din circumscripţia Judecătoriei Murgeni trec în circumscripţia Judecătoriei Bârlad. (Judecătoria Murgeni funcţiona, având un număr foarte mic de cauze, şi a fost desfiinţată)
Comunele Berezeni şi Găgeşti din circumscripţia Judecătoriei Murgeni trec în circumscripţia Judecătoriei Huşi. (Judecătoria Murgeni funcţiona, având un număr foarte mic de cauze, şi a fost desfiinţată.”

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti