

In lipsa de Venetia, care era departe in acea zi, am fost la Azzuro Il Venetiano de la AFI Mall, langa patinoar, impreuna cu o copartasa. O inghetata foarte buna am mancat, pana cand din gura a scos un ciob de sticla de cca. 2 cm. Doar cu avansate abilitati de prestigitator ar fi reusit sa-l introduca fara sa vad. Asadar sursa ciobului a fost inghetata.
Imprudenta, veti spune, sau, ca in Abecedarul de pe vremea mea, „Parvule, manaca incet!”. Se putea intampla oricui.
Ceea ce a urmat este insa simptomatic pentru lumea in care nu trebuie sa traim: responsabilii Il Venetiano au apreciat ca e vorba de ghinion personal si ca nu puteau si nici nu trebuia sa prevada un astfel de incident. Ceea ce mi s-a parut foarte interesant in discutie a fost faptul ca, in mod sigur in mod inocent, problematica raspunderii morale nu a intrat in joc. Reprezentantii responsabili ai venetianului credeau cu sinceritate, potrivit exprimarii lor nonverbale, in riscul activitatii de a manca inghetata…
A te trezi cu un mare ciob in gura nu este ceva foarte juridic si probabil nici intrebarea daca un astfel de incident isi poate gasi o solutie legala.
Andrei SAVESCU
Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill
Domnule Savescu, bine ca nu v-au intrebat „Si ce gusta avea(ciobul)?”.
Trebuiau sa plateasca pentru o asemenea imprudenta… Macar trebuiau sa justifice in mod plauzibil cum a ajuns un asemenea obiect in inghetata sau cum ar fi putut ajunge… Alte persoane poate chiar nu-l observau si se ajungea la lucruri mai grave…
Din punctul meu de vedere, este un raport juridic de vânzare-cumpărare, cu toate efectele juridice pe care le produce un astfel de contract. Iar obligația de garanție pentru vicii se aplică la orice vânzare (cu mici excepții). Așadar, acordarea de daune-interese este inevitabilă, în speța de față!! Cuantumul lor este însă condiționat de mai multe elemente!!
Există din păcate această tendinţă a comercianţilor de a bagateliza astfel de întâmplări „nefericite”, de a le considera mici accidente (inerente chiar), de a încerca să plaseze vina chiar în sarcina ta (nu puteai sta acasă?) şi de a încerca să te convingă că nu ai ce să (le) faci.
O plângere la ANPC s-ar putea să-ţi dea o (foarte) mică satisfacţie dar dacă doreşti ca data viitoare veneţianul să sufle şi în îngheţată sau măcar să nu mai doarmă atât de liniştit, formulează şi o acţiune în răspundere civilă delictuală cât se poate de clasică întemeiată (încă) pe art. 998-999 C. Civ. Nu uita sa-i inviti si la conciliere căci faptul ilicit este în legătură cu un fapt de comerţ.
Succes!