Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

Dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti
01.09.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

Secţiuni: Drept civil, Drept comercial, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 607 din data de 29 august 2011 a fost publicata Ordonanta Guvernului nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar.

Notiunile de dobanda remuneratorie si dobanda penalizatoare

Actul normativ abroga OG nr. 9/2000 privind nivelul dobanzii legale pentru obligatii banesti, stabilind raportarea dobanzii legale la rata dobanzii de politica monetara, precum si  reglementarea distincta a dobanzilor la imprumuturi si a celor datorate pentru neexecutarea obligatiei la scadenta.

OG 9/2000 facea referire doar la modul de de­terminare a ratei dobanzii in cazul intarzierii la plata obligatiilor ba­nesti.
Ca element de noutate, noul actul normativ reglementeaza in mod distinct doua categorii de dobanzi:
– dobanda legala remuneratorie, ca echivalent al fo­losirii capitalului in cazul imprumuturilor, si
– dobanda penalizatoa­re, ca sanctiune a neachitarii sume­lor datorate la scadenta, atat in cazul imprumutului , cat si in cazul altor obligatii contractuale.

Dobanda datorata de debitorul obligatiei de a da o suma de bani la un anumit termen, calculata pentru perioada anterioara implinirii termenului scadentei obligatiei, este denumita dobanda remuneratorie.

Dobanda datorata de debitorul obligatiei banesti pentru neindeplinirea obligatiei respective la scadenta este denumita dobanda penalizatoare.

Actul normativ mentioneaza ca prin dobanda se intelege nu numai sumele socotite in bani cu acest titlu, ci si alte prestatii, sub orice titlu sau denumire, la care debitorul se obliga drept echivalent al folosintei capitalului.

Dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti

In cazul in care, potrivit dispozitiilor legale sau prevederilor contractuale, obligatia este purtatoare de dobanzi remuneratorii si/sau penalizatoare, dupa caz, si in absenta stipulatiei exprese a nivelului acestora de catre parti, se va plati dobanda legala aferenta fiecareia dintre acestea.

Rata dobanzii legale remuneratorii se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, care este rata dobanzii de politica monetara stabilita prin hotarare a Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei.

Rata dobanzii legale penalizatoare se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta plus 4 puncte procentuale.

In raporturile juridice care nu decurg din exploatarea unei intreprinderi cu scop lucrativ, in sensul prevederilor Legii nr. 297/2009 privind Codul civil (raporturi civile), rata dobanzii legale, atat remuneratorie, cat si penalizatoare, este diminuata cu 20%.

Nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, prin grija Bancii Nationale a Romaniei, ori de cate ori nivelul ratei dobanzii de politica monetara se va modifica.

In raporturile juridice cu element de extraneitate, atunci cand legea romana este aplicabila si cand s-a stipulat plata in moneda straina, dobanda legala este de 6% pe an.

Stabilirea conventionala a dobanzilor

Partile sunt libere sa stabileasca, in conventii, rata dobanzii atat pentru restituirea unui imprumut al unei sume de bani, cat si pentru intarzierea la plata unei obligatii banesti.

Dobanda trebuie sa fie stabilita prin act scris. In lipsa acestuia se datoreaza numai dobanda legala.

Valabilitatea nivelului dobanzii conventionale se determina prin raportare la dobanda legala in vigoare la data stipularii.

Stabilirea dobanzilor in raporturile civile

Potrivit actului normativ, in raporturile juridice care nu decurg din exploatarea unei intreprinderi cu scop lucrativ, in sensul prevederilor Legii nr. 287/2009 privind Codul civil (raporturi civile), dobanda nu poate depasi dobanda legala cu mai mult de 50% pe an.

Orice clauza prin care se incalca dispozitiile de mai sus este nula de drept, creditorul fiind decazut din dreptul de a pretinde dobanda legala.

Calculul si plata dobanzilor

Plata anticipata a dobanzii remuneratorii se poate efectua pe cel mult 6 luni. Dobanda astfel incasata nu este supusa restituirii, indiferent de variatiile ulterioare.

Dobanda se va calcula numai asupra cuantumului sumei imprumutate.

Cu toate acestea, dobanzile se pot capitaliza si pot produce dobanzi in temeiul unei conventii speciale incheiate in acest sens, dupa scadenta lor, dar numai pentru dobanzi datorate pe cel putin un an. Aceasta prevedere se aplica numai pana la data de 1 octombrie 2011.

Cu toate acestea, dobanzile remuneratorii se pot capitaliza si pot produce dobanzi. Aceasta prevedere este aplicabila incepand cu data de 1 octombrie 2011.

Prevederile  de mai sus nu se aplica contractului de cont curent nici atunci cand prin lege s-ar dispune altfel.

Dobanzile percepute sau platite de Banca Nationala a Romaniei, de institutiile de credit, de institutiile financiare nebancare si de Ministerul Finantelor Publice, precum si modul de calcul al acestora se stabilesc prin reglementari specifice.

Corelatii cu dispozitiile noului Cod civil

Dispozitiile cuprinse in Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, referitoare la daunele moratorii si la clauza penala sunt aplicabile dobanzii penalizatoare, incepand cu data de 1 octombrie 2011.

Dispozitii tranzitorii

Pana la intrarea in vigoare a Legii nr. 297/2009 privind Codul civil, republicata, dispozitiile referitoare la dobanda legala remuneratorie si penalizatoare se aplica pentru stabilirea dobanzii in materie comerciala.

Pana la intrarea in vigoare a Legii nr. 287/2009, republicata, sintagma „In raporturile juridice care nu decurg din exploatarea unei intreprinderi cu scop lucrativ”, se va citi „In raporturile civile”.

Alte prevederi

Actul normativ prevede si:
– modificarea si completarea Legii nr. 253/2004 privind caracterul definitiv al decontarii in sistemele de plati si in sistemele de decontare a operatiunilor cu instrumente financiare si modificarea si completarea OG nr. 9/2004 privind unele contracte de garantie financiara;
– modificarea si completarea OUG nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului
– modificarea si completarea OG nr. 39/1996 privind infiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar;
– modificarea OG nr. 10/2004 privind falimentul institutiilor de credit.

Data intrarii in vigoare

Ordonanta intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, cu urmatoarele exceptii:
–  prevederile referitoare la capitalizarea dobanzilor remuneratorii si a celor corelative cu noul Cod civil, care intra in vigoare la data de 1 octombrie 2011.
– anumite prevederi referitoare la modificarea si completarea OUG nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, care intra in vigoare la data de 31 decembrie 2011.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti