Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Sinteza cauzelor finalizate in august 2011
06.09.2011 | Anemarie LAZARESCU

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 5 September 2011, Biroul de Informare si Relatii Publice al DNA a intocmit o sinteza a cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie in luna august 2011, altele decat cele deja mediatizate.

1. Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Brasov au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

>> ACHIM GHEORGHE, avocat in cadrul Baroului Brasov, in sarcina caruia s-au retinut patru infractiuni de luare de mita si
>> NITA OTILIA – VALENTINA, studenta la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii „Transilvania” la data savarsirii faptei, in prezent consilier juridic la Primaria Magura, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de dare de mita

Inculpatul Achim Gheorghe, avocat in cadrul Baroului Brasov, in calitate de conferentiar universitar coordonator al studentilor aflati in ani terminali de studiu, si membru al comisiei de examinare a lucrarilor de diploma din cadrul Universitatii „Transilvania” – Facultatea de Drept, in sesiunea de vara a anului universitar 2005 – 2006, a pretins si primit de la patru studenti suma totala de 1.500 euro in schimbul oferirii unor lucrari de diploma preintocmite, conditionand promovarea examenului de acest aspect. Din suma totala, 400 de euro au fost primiti in scopul enuntat de la inculpata Nita Otilia – Valentina, studenta la facultatea sus mentionata, iar restul de la alti trei denuntatori.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Brasov.

2. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Timisoara au dispus trimiterea in judecata a urmatorilor inculpati:

>> BOANCAS RODICA, primar al comunei Periam, in sarcina careia s-au retinut infractiunile de instigare la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor si fals in inscrisuri sub semnatura privata, ambele in forma continuata,
>> RUSAN VINTILA si HOJDA SAMSON, consilieri locali la data savarsirii faptelor, in sarcina carora s-au retinut infractiunile de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata, tentativa la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor si
>> IURESCU LAURA, secretara la Primaria Periam, in sarcina careia s-au retinut infractiunile de fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata si complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma continuata.

In perioada iunie 2007, inculpata Boancas Rodica, in calitate de primar al comunei Periam, i-a determinat pe coinculpatii Rusan Vintila si Hojda Samson, la acea vreme consilieri locali, sa foloseasca si sa prezinte, in cadrul procedurilor A.P.I.A. privind acordarea de plati directe pe suprafata pe anul 2007, documente in care au consemnat date false, inexacte, in sensul ca detin si utilizeaza pasunea comunei Periam in suprafata de 199,84 ha. Aceste demersuri au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene nerambursabile pentru agricultura in suma totala de 30.950 lei. In vederea obtinerii sumelor nerambursabile, inculpata Boancas Rodica a falsificat doua contracte de intretinere a pasunii incheiate cu Hojda Samson pentru suprafata de 131,92 ha si cu Rusan Vintila pentru suprafata de 67,92 ha, in sensul ca a consemnat date nereale privind intretinerea pasunii. Contractele de intretinere a pasunii incheiate intre Primaria Periam si inculpatii Hojda Samson si Rusan Vintila au fost antedatate si inregistrate ca atare in registrul primariei, activitati sprijinite si de inculpata Iurescu Laura.

In cadrul procedurilor A.P.I.A. privind acordarea de plati directe pe suprafata pe anul 2008, inculpatii Rusan Vintila si Hojda Samson au prezentat acte in care au consemnat date false in sensul ca detin si utilizeaza suprafata de 67,92 ha, respectiv de 131,92 ha din pasunea comunei Periam si prin care au intentionat sa obtina pe nedrept fonduri nerambursabile pentru agricultura, in suma de 15.437 lei, fapta ramasa in forma de tentativa.

Dosarul a fost inaintat spre judecare Judecatoriei Sannicolau Mare.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti