Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Termenele scurte de judecata in procesul civil prin prisma Legii nr. 202/2010
06.09.2011 | JURIDICE.ro, Adrian DOBRE

Secţiuni: Drept civil, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

În cuprinsul prezentului studiu, ne vom referi la strânsa legătură dintre citarea părţilor şi termenele scurte de judecată de la o zi la alta.

Potrivit art. 1321 C.pr.civ., introdus prin Legea nr. 202/2010, ,,pentru judecarea procesului, instanţa, ţinând seama de împrejurări, fixează termene scurte, chiar de la o zi la alta. Când consideră necesar, instanţa va putea fixa şi termene mai îndelungate. Dispoziţiile art. 153 sunt aplicabile”.

Conform art. 153 C.pr.civ., ,,partea care a depus cererea personal sau prin reprezentant legal sau convenţional şi a luat termenul în cunoştinţă, precum şi partea care a fost prezentă la un termen de judecată, ea însăşi sau printr-un reprezentant al ei, nu va fi citată în tot cursul judecăţii la acea instanţă, prezumându-se că ea cunoaşte termenele de judecată ulterioare. Aceste dispoziţii îi sunt aplicabile şi părţii căreia, personal sau prin reprezentant legal sau convenţional, i s-a înmânat, sub semnătură de primire, citaţia pentru un termen de judecată, considerându-se că, în acest caz, ea cunoaşte şi termenele de judecată ulterioare aceluia pentru care citaţia i-a fost înmânată”.

Ca atare, coroborând prevederile art. 1321 cu art. 153 C.pr.civ., ambele modificate prin Legea nr. 202/2010 publicată în M.Of., Partea I, nr. 714/26.10.2010, rezultă că termenele de la o zi la alta pot fi date în cauzele în care cererea de chemare în judecată a fost depusă personal de parte sau prin reprezentant la instanţa de judecată. De exemplu, astăzi este depusă personal de parte sau de reprezentantul acesteia o cerere de chemare în judecată ce are ca obiect ordonanţă preşedinţială, iar mâine i se poate da termen pentru judecată. La fel şi în cauzele ce au ca obiect măsuri asigurătorii, conflicte de muncă, iar exemplele pot continua.

Având în vedere aceste aspecte, s-ar putea ajunge la accelerarea judecării proceselor prin acordarea de către instanţele judecătoreşti a unor termene scurte, acestea dând dovadă de operativitate, cauzele fiind necesar a fi soluţionate într-un termen rezonabil aşa cum se impune şi prin Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Celeritatea procedurii trebuie să fie în deplină concordanţă cu pronunţarea unor hotărâri temeinice şi legale.

Adrian DOBRE
avocat, Baroul Bucureşti

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti