Termenele scurte de judecata in procesul civil prin prisma Legii nr. 202/2010
6 septembrie 2011 | JURIDICE.ro, Adrian DOBRE
În cuprinsul prezentului studiu, ne vom referi la strânsa legătură dintre citarea părţilor şi termenele scurte de judecată de la o zi la alta.
Potrivit art. 1321 C.pr.civ., introdus prin Legea nr. 202/2010, ,,pentru judecarea procesului, instanţa, ţinând seama de împrejurări, fixează termene scurte, chiar de la o zi la alta. Când consideră necesar, instanţa va putea fixa şi termene mai îndelungate. Dispoziţiile art. 153 sunt aplicabile”.
Conform art. 153 C.pr.civ., ,,partea care a depus cererea personal sau prin reprezentant legal sau convenţional şi a luat termenul în cunoştinţă, precum şi partea care a fost prezentă la un termen de judecată, ea însăşi sau printr-un reprezentant al ei, nu va fi citată în tot cursul judecăţii la acea instanţă, prezumându-se că ea cunoaşte termenele de judecată ulterioare. Aceste dispoziţii îi sunt aplicabile şi părţii căreia, personal sau prin reprezentant legal sau convenţional, i s-a înmânat, sub semnătură de primire, citaţia pentru un termen de judecată, considerându-se că, în acest caz, ea cunoaşte şi termenele de judecată ulterioare aceluia pentru care citaţia i-a fost înmânată”.
Ca atare, coroborând prevederile art. 1321 cu art. 153 C.pr.civ., ambele modificate prin Legea nr. 202/2010 publicată în M.Of., Partea I, nr. 714/26.10.2010, rezultă că termenele de la o zi la alta pot fi date în cauzele în care cererea de chemare în judecată a fost depusă personal de parte sau prin reprezentant la instanţa de judecată. De exemplu, astăzi este depusă personal de parte sau de reprezentantul acesteia o cerere de chemare în judecată ce are ca obiect ordonanţă preşedinţială, iar mâine i se poate da termen pentru judecată. La fel şi în cauzele ce au ca obiect măsuri asigurătorii, conflicte de muncă, iar exemplele pot continua.
Având în vedere aceste aspecte, s-ar putea ajunge la accelerarea judecării proceselor prin acordarea de către instanţele judecătoreşti a unor termene scurte, acestea dând dovadă de operativitate, cauzele fiind necesar a fi soluţionate într-un termen rezonabil aşa cum se impune şi prin Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
Celeritatea procedurii trebuie să fie în deplină concordanţă cu pronunţarea unor hotărâri temeinice şi legale.
Adrian DOBRE
avocat, Baroul Bucureşti
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro