Firmele care vor plati datoriile catre stat pana la 31 decembrie 2011 vor fi scutite de penalitati
07.09.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 627 din data de 2 septembrie 2011 a fost publicata Ordonanta Guvernului nr. 30/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale
Pe langa prevederile referitoare la modificarea si completarea Codului fiscal, OG nr. 30/2011 mai prevede si masuri financiar-fiscale cu privire la:
– anularea sau reducerea penalitatilor de intarziere in cazul achitarii obligatiilor fiscale in termenele prevazute in actul normativ;
– amanarea la plata a penalitatilor de intarziere pe perioada acordarii esalonarii la plata a obligatiilor fiscale.
Astfel, potrivit noului act normativ, pentru obligatiile fiscale restante la 31 august 2011, penalitatile de intarziere se anuleaza sau se reduc, astfel:
– penalitatile de intarziere se anuleaza daca obligatiile principale si dobanzile aferente acestora se sting prin plata voluntara sau compensare pana la 31 decembrie 2011;
– penalitatile de intarziere se reduc cu 50% daca obligatiile principale si dobanzile aferente acestora se sting prin plata voluntara sau compensare pana la 30 iunie 2012.
Prevederile se aplica in mod corespunzator si pentru o cota de 50% din majorarile de intarziere, reprezentand componenta de penalitate a acestora, aferente obligatiilor fiscale stinse prin plata sau compensare.
Prin acelasi act normativ s-a stabilit si regimul penalitattilor de intarziere pe perioada esalonarii la plata a obligatiilor fiscal.
In acest sens, actul normativ prevede amanarea la plata a penalitatilor de intarziere pe perioada esalonarii la plata a obligatiilor fiscale.
In situatia in care esalonarea la plata se finalizeaza, penalitatile de intarziere, precum si majorarile de intarziere amanate la plata se anuleaza prin decizia organului fiscal care se comunica contribuabilului odata cu decizia de finalizare a esalonarii la plata.
Garantiile pe care le constituie contribuabilul trebuie sa acopere, pe langa debitul principal, si penalitatile de intarziere, precum si majorarile de intarziere amanate la plata.
Pierderea valabilitatii esalonarii la plata atrage pierderea valabilitatii amanarii la plata a penalitatilor de intarziere si a majorarilor de intarziere, In acest caz, garantiile se executa si in contul penalitatilor de intarziere si majorarilor de intarziere amanate la plata.
Prevederile referitoare la amanarea la plata a penalitatilor de intarziere se aplica si esalonarilor la plata existente in curs, precum si unui procent de 50% din majorarile de intarziere, reprezentand componenta de penalitate a acestora, aferente obligatiilor fiscale esalonate.