Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC
 1 comentariu | 

Nulitatea Legii nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, publicat in Monitorul Oficial, partea I, nr. 409 din 10 iunie 2011
08.09.2011 | JURIDICE.ro

Societatea Română pentru Drepturile Omului demarează procedurile pentru anularea în contencios administrativ a Decretului Preşedintelui României nr. 518 din 01 iunie 2011 de promulgare a Legii nr. 71/2011, privind punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009, Noul Cod civil.

Din analiza conţinutului Legii nr. 71 se constată că data adoptării acesteia, înscrisă în finalul actului normativ, după semnăturile preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, este de 03 iunie 2011.

Mergând mai departe şi vizualizând Decretul prin care Preşedintele României a promulgat această lege, constatăm cu stupoare că acesta a fost emis sub nr. 518 din 01 iunie 2011. Prin urmare, se constată că Decretul de promulgare a fost emis cu două zile înaintea adoptării legii.

Este cert că, interpretând textele legale pertinente, promulgarea prin Decret prezidenţial a unei legi, apare ca fiind un ultim accept formal necesar finalizării procesului legislativ şi care, atât printr-o logică juridică elementară cât şi printr-un studiu minimal al Constituţiei, acest act nu poate fi decât ulterior momentului adoptării legii. De altfel, art. 77 din Constituţie, denumit marginal “promulgarea legii”, prevede foarte clar că “Legea se trimite, spre promulgare, Preşedintelui României. Promulgarea legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire”. Prin interpretarea textului constituţional sus menţionat, precum şi din interpretarea art. 100 alin. 1 din Constituţie, potrivit căruia “În exercitarea atribuţiilor sale, Preşedintele României emite decrete care se publică în Monitoul Oficial al României. Nepublicarea atrage inexistenţa actului”, rezultă că este inconceptibil ca Decretul prezidenţial să poarte o dată anterioară legii adoptate de Parlament, atrăgând pe cale de consecinţă inexistenţa actului normativ astfel publicat în Monitorul Oficial. Regulementele celor doua Camere parlamentare dispun în acelaşi sens.

Or, din simpla analiză a conţinutului Legii, aşa cum apare publicată în Monitorul Oficial, constatăm cu surprindere că Decretul prezidenţial de promulgare a Legii nr. 71 este emis cu două zile mai înainte decât momentul adoptării legii în cauză de către Parlament atrăgând, pe cale de consecinţă, nulitatea actului.

În demersul judiciar, Societatea Română pentru Drepturile Omului este reprezentată de Domnul Avocat Dr. Florin Ciutacu şi de Domnul Avocat Artin Sarchizian.


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]


Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Nulitatea Legii nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, publicat in Monitorul Oficial, partea I, nr. 409 din 10 iunie 2011”

  1. tiberius spune:

    Much Ado About Nothing
    SRDO si eminentii lor juristi s-or pricepe la divorturi, srl-uri, parnaiasi si alte d`astea. Dar n-au nicio treaba cu dreptul constitutional, tehnica legislativa sau procedurile parlamentare. Nici nu trebuie sa aiba, daca n-ar pretinde altceva.
    Din fisa proiectului devenit Legea 71/2011 http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?cam=2&idp=11631 , aflam ca adoptarea in Camera Deputatilor (decizionala) a fost in 24 mai, promulgarea in 1 iunie, iar in 3 iunie legea a fost doar numerotata si trimisa la publicare.
    Aia incurca adoptarea (din 24 mai), cu ce s-a intamplat in 3 iunie. In 3 iunie legea doar a primit numar si asta se face doar dupa promulgare, pt simplul motiv ca pana atunci legea nu exista: desi adoptata de Parlament, legea poate fi respinsa de la promulgare de Presedinte, care poate cere 1 data reexaminarea si/sau verificarea constitutionalitatii.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.