Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Nulitatea Legii nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, publicat in Monitorul Oficial, partea I, nr. 409 din 10 iunie 2011


8 septembrie 2011 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Societatea Română pentru Drepturile Omului demarează procedurile pentru anularea în contencios administrativ a Decretului Preşedintelui României nr. 518 din 01 iunie 2011 de promulgare a Legii nr. 71/2011, privind punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009, Noul Cod civil.

Din analiza conţinutului Legii nr. 71 se constată că data adoptării acesteia, înscrisă în finalul actului normativ, după semnăturile preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, este de 03 iunie 2011.

Mergând mai departe şi vizualizând Decretul prin care Preşedintele României a promulgat această lege, constatăm cu stupoare că acesta a fost emis sub nr. 518 din 01 iunie 2011. Prin urmare, se constată că Decretul de promulgare a fost emis cu două zile înaintea adoptării legii.

Este cert că, interpretând textele legale pertinente, promulgarea prin Decret prezidenţial a unei legi, apare ca fiind un ultim accept formal necesar finalizării procesului legislativ şi care, atât printr-o logică juridică elementară cât şi printr-un studiu minimal al Constituţiei, acest act nu poate fi decât ulterior momentului adoptării legii. De altfel, art. 77 din Constituţie, denumit marginal “promulgarea legii”, prevede foarte clar că “Legea se trimite, spre promulgare, Preşedintelui României. Promulgarea legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire”. Prin interpretarea textului constituţional sus menţionat, precum şi din interpretarea art. 100 alin. 1 din Constituţie, potrivit căruia “În exercitarea atribuţiilor sale, Preşedintele României emite decrete care se publică în Monitoul Oficial al României. Nepublicarea atrage inexistenţa actului”, rezultă că este inconceptibil ca Decretul prezidenţial să poarte o dată anterioară legii adoptate de Parlament, atrăgând pe cale de consecinţă inexistenţa actului normativ astfel publicat în Monitorul Oficial. Regulementele celor doua Camere parlamentare dispun în acelaşi sens.

Or, din simpla analiză a conţinutului Legii, aşa cum apare publicată în Monitorul Oficial, constatăm cu surprindere că Decretul prezidenţial de promulgare a Legii nr. 71 este emis cu două zile mai înainte decât momentul adoptării legii în cauză de către Parlament atrăgând, pe cale de consecinţă, nulitatea actului.

În demersul judiciar, Societatea Română pentru Drepturile Omului este reprezentată de Domnul Avocat Dr. Florin Ciutacu şi de Domnul Avocat Artin Sarchizian.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii