Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
Noutăţi legislative
 
 1 comentariu

Noi reglementari privind transporturile rutiere
09.09.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 625 din data de 2 septembrie 2011 a fost publicata Ordonanta Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere.

Dispozitii generale

Actul normativ  instituie noi reglementari privind organizarea si efectuarea transporturilor rutiere de marfuri si persoane pe teritoriul Romaniei, precum si a activitatilor conexe acestora, abrogand de la data intrarii in vigoare, OUG nr. 109/2005 privind transporturile rutiere.

Prin adoptarea noului act normativ s-a urmarit crearea cadrului legal necesar in vederea aplicarii incepand cu data de 4 decembrie 2011 a noilor dispozitii europene stabilite prin Regulamentul (CE) nr. 1071/2009, Regulamentul (CE) nr. 1072/2009 si Regulamentul (CE) nr. 1073/2009.

Clasificarea transporturilor rutiere si a activitatilor conexe transporturilor rutiere

Actul normativ clasifica transporturile rutiere pe categorii si tipuri.

Categorii de transport rutier:
– din punctul de vedere al ariei de desfasurare: transport rutier national; transport rutier international;
– din punctul de vedere al caracterului comercial al activitatii: transport rutier contra cost; transport rutier in cont propriu;

Tipuri de transport rutier:
– transport rutier de marfuri: transport rutier de marfuri generale; transport rutier de marfuri perisabile; transport rutier de marfuri si deseuri periculoase; transport rutier de deseuri; transport rutier de animale vii; transport rutier agabaritic;
– transport rutier de persoane: transport rutier prin servicii regulate;  transport rutier prin servicii regulate speciale; transport rutier prin servicii ocazionale.

Activitatile conexe transporturilor rutiere sunt clasificate astfel:
– activitate de autogara;
– activitate de intermediere in transportul contra cost de marfuri sau in transportul contra cost de persoane efectuat prin servicii ocazionale.

Autoritatea competenta in domeniul transporturilor rutiere

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, in calitate de organ de specialitate al administratiei publice centrale, autoritate de stat si de reglementare in domeniul transporturilor rutiere, reprezinta, autoritatea competent in domeniul transporturilor rutiere.

MTI poate sa desemneze unitati care functioneaza in subordinea sau sub autoritatea sa sa elaboreze si sa puna in aplicare norme tehnice si reglementari specifice transporturilor rutiere si vehiculelor rutiere, care sa asigure inclusiv inspectia si controlul tehnic de specialitate.

Accesul la ocupatia de operator de transport rutier

Autorizarea intreprinderilor in vederea accesului la ocupatia de operator de transport rutier se face prin inregistrarea acestora in Registrul electronic national al operatorilor de transport rutier, tinut de autoritatea competent (MCTI).

Pentru a avea acces la ocupatia de operator de transport rutier, intreprinderile trebuie sa indeplineasca cerintele prevazute de Regulamentul (CE) nr. 1.071/2009 cu privire la:
– desemnarea unui manager de transport;
– cerinta privind sediul;
– cerinta privind buna reputatie;
– cerinta privind capacitatea financiara.

Accesul la transportul rutier in cont propriu

Prevederile privind accesul la transportul rutier in cont propriu se aplica intreprinderilor care efectueaza operatiuni de transport rutier in cont propriu cu vehicule rutiere a caror masa totala maxima autorizata, inclusiv remorca/semiremorca, depaseste 3,5 tone si/sau cu vehicule rutiere destinate transportului a mai mult de 9 persoane, inclusiv conducatorul auto, sau intreprinderilor care efectueaza operatiuni de transport rutier in cont propriu cu vehicule rutiere care se deplaseaza fara incarcatura.

Pentru a efectua transport rutier in cont propriu, intreprinderile trebuie sa fie inregistrate in Registrul electronic national al intreprinderilor care efectueaza transport rutier in cont propriu, tinut de autoritatea competenta.

Certificatul de transport in cont propriu se acorda de catre autoritatea competenta in urma indeplinirii conditiilor de buna reputatie si de competenta profesionala.

Exceptii de la prevederile privind accesul la transportul rutier si accesul la transport rutier in nume propriu

In conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.071/2009, prevederile privind accesul la ocupatia de operator de transport nu se aplica intreprinderilor angajate exclusiv in urmatoarele tipuri de transport rutier national:
– transporturi postale efectuate in cadrul unui serviciu universal;
– transportul necomercial de vehicule defecte sau care sunt avariate;
– transportul de marfuri cu autovehicule a caror masa totala maxima autorizata, inclusiv cea a remorcilor, nu depaseste 3,5 tone;
– transportul de marfuri in regim de taxi;
– transportul de medicamente, aparate si echipamente medicale si al altor articole necesare in cazul situatiilor de urgenta specifice catastrofelor naturale;
– transporturi funerare;
– deplasari efectuate cu vehicule istorice;
– transporturi efectuate cu vehicule rutiere special destinate serviciilor medicale de urgenta;
– transporturi efectuate cu vehicule rutiere utilizate de serviciile fortelor armate, de serviciile protectiei civile, de pompieri si structurile responsabile cu mentinerea si restabilirea ordinii si sigurantei publice sau inchiriate de acestea fara conducator auto, atunci cand transportul intra in atributiile proprii ale acestor servicii si se efectueaza sub controlul acestora;
– transporturi efectuate cu vehicule rutiere a caror viteza maxima autorizata nu depaseste 40 km/h;
– transporturi efectuate cu vehicule rutiere de incercari pentru imbunatatirea tehnologica;
– transporturi efectuate cu tractoare agricole sau forestiere;
– transporturi in interes personal efectuate de catre persoane fizice, cu vehicule rutiere detinute de acestea, indiferent de capacitate;
– transporturi efectuate cu autovehicule construite si echipate pentru transportul a cel mult 9 persoane, inclusiv conducatorul auto, si destinate acestui scop;
– transporturi necomerciale de lapte si stupi de albine.

Transportul rutier contra cost

Actul normativ prevede ca transportul rutier contra cost de marfuri si persoane se efectueaza de catre operatorii de transport rutier in baza licentei comunitare numai cu autovehicule la bordul carora exista, pe toata durata transportului, o copie conforma a licentei comunitare, documentul de transport, precum si celelalte documente specifice tipului de transport efectuat.

Licenta comunitara este eliberata de autoritatea competenta cu o valabilitate de 10 ani si se pastreaza la sediul intreprinderii.

Pentru copiile conforme ale licentei comunitare perioada de valabilitate este de minimum un an, fara a depasi perioada de valabilitate a licentei comunitare.

Transportul rutier contra cost de persoane se efectueaza de catre operatorii de transport rutier numai cu autobuze la bordul carora se afla, pe toata durata transportului, o copie conforma a licentei comunitare, precum si licenta de traseu insotita de graficul de circulatie sau documentul de transport corespunzator serviciilor ocazionale, dupa caz.

Transportul rutier national de persoane contra cost prin servicii regulate se efectueaza numai cu autobuze dotate cu aparat de marcat electronic fiscal si cititor de carduri cu posibilitatea de a transmite date on-line.

Transportul rutier in cont propriu

Transportul rutier in cont propriu se efectueaza de catre intreprinderile de transport rutier in cont propriu pe baza certificatului de transport in cont propriu numai cu vehicule rutiere la bordul carora se afla, pe toata durata transportului, o copie conforma a certificatului de transport in cont propriu, documentul din care sa rezulte faptul ca transportul efectuat este in cont propriu, precum si documentele specifice acestui tip de transport, stabilite prin reglementarile in vigoare.

Certificatul de transport in cont propriu se elibereaza intreprinderii de transport rutier in cont propriu de catre autoritatea competenta, avand o valabilitate de 10 ani, si se pastreaza la sediul acesteia.

Activitati conexe transportului rutier

Activitatile conexe transportului rutier se efectueaza de catre operatorii economici numai pe baza licentei pentru activitati conexe transportului rutier, eliberata de catre autoritatea competenta.

Alte dispozitii

Actul normativ cuprinde reglementari ample cu privire la:
– pregatirea si atestarea profesionala a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere;
– starea tehnica a vehiculeloe rutiere;
– contracte in activitatile de transport rutier si activitatile conexe acestuia;
– inspectia si controlul modului de respectare a legislatiei rutiere.

Data intrarii in vigoare

Ordonanta intra in vigoare la data de 4 decembrie 2011, cu exceptia anumitor prevederi , care intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei,

Licentele de transport, certificatele de transport in cont propriu, precum si copiile conforme ale acestora eliberate inainte de data de 4 decembrie 2011 raman valabile pana la data expirarii lor. Certificatele de competenta profesionala/Atestatele profesionale eliberate anterior datei de 4 decembrie 2011 isi pastreaza valabilitatea pana la data expirarii lor.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Noi reglementari privind transporturile rutiere”

  1. Daniela POPIONE spune:

    dupa lecturarea legii am inteles ca exceptiile privind transportul in interes personal cum ar fi transportul stupilor nu necesita atestat MODERAT

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.