Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
Noutăţi legislative
 
Print Friendly, PDF & Email

Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier – o noua institutie cu atributii de control in domeniul transportului rutier
09.09.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 625 din data de 2 septembrie 2011 a fost publicata Ordonanta Guvernului nr. 625/2011 privind infiintarea Inspectoratului de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier.

Actul normativ prevede infiintarea Inspectoratului de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier (I.S.C.T.R.), institutie publica cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii.

I.S.C.T.R. este organismul tehnic permanent specializat al Ministerului Transporturilor si Infrastructurii desemnat sa asigure inspectia si controlul respectarii reglementarilor interne si internationale in domeniul transporturilor rutiere, privind in principal:
– conditiile de efectuare a activitatilor de transport rutier, a activitatilor conexe transportului rutier si a activitatii de pregatire a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere;
– siguranta transporturilor rutiere si protectia mediului;
– starea tehnica a vehiculelor rutiere;
– masele si/sau dimensiunile maxime admise pe drumurile publice si masele totale maxime autorizate;
– tariful de utilizare si tariful de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania.

Potrivit actului normativ,  I.S.C.T.R. urmeaza sa isi desfasoare activitatea incepand cu data de 4 decembrie 2011, data intrarii in vigoare a OG nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, precum si a noilor dispozitii europene stabilite prin Regulamentul (CE) nr. 1071/2009, Regulamentul (CE) nr. 1072/2009 si Regulamentul (CE) nr. 1073/2009.

Personalul I.S.C.T.R. va exercita atributiile de inspectie si control care revin in prezent personalului cu atributii de inspectie si control din cadrul A.R.R., R.A.R. si C.N.A.D.N.R. – S.A., precum si personalului imputernicit de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii in acest scop.

Conducerea I.S.C.T.R. va fi asigurata de catre un consiliu de conducere format din 5 persoane, al carui presedinte este inspectorul de stat sef.

Inspectorul de stat sef si ceilalti membri ai consiliului de conducere sunt numiti si revocati prin ordin al ministrului transporturilor si infrastructurii.

I.S.C.T.R. are in structura sa organizatorica 8 inspectorate teritoriale, fara personalitate juridica, conduse de cate un inspector sef teritorial, numit si revocat prin ordin al ministrului transporturilor si infrastructurii, la propunerea inspectorului de stat sef.

Personalul I.S.C.T.R. este alcatuit din inspectori si alte categorii de personal, angajat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata.

In exercitarea atributiilor de serviciu, inspectorii au dreptul sa opreasca orice autovehicul, altele decat cele exceptate de lege, care circula pe drumul public si este utilizat la efectuarea transporturilor rutiere, precum si la activitatea de pregatire practica a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere.

In exercitarea atributiilor de serviciu, inspectorii au dreptul sa foloseasca autovehicule care vor fi dotate cu dispozitive de semnalizare luminoasa cu mesaje variabile de culoare rosie, de care acestia pot face uz numai pentru oprirea in trafic a vehiculelor care efectueaza transport rutier sau la activitatea de pregatire practica a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere.

La efectuarea controlului in trafic, inspectorii au dreptul:
– sa imobilizeze vehiculul rutier in conditii de siguranta si securitate ale transportului si, daca este cazul, sa procedeze la ridicarea placutelor de inmatriculare pana la indeplinirea conditiilor legale pentru continuarea efectuarii transportului;
– sa suspende dreptul de utilizare a vehiculului prin retinerea placutelor de inmatriculare si a certificatului de inmatriculare;
– sa retina urmatoarele documente: licenta de transport/licenta comunitara, copia conforma a acesteia, certificatul de transport in cont propriu, copia conforma a acestuia, licenta de traseu, autorizatia speciala de transport, autorizatia de transport international sau documentul de transport de persoane prin servicii ocazionale, precum si orice alte documente in legatura cu desfasurarea activitatii de transport rutier ori a activitatii de pregatire a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere.

Actul normativ intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii, urmand ca I.S.C.T.R. sa isi desfasoare activitatea incepand cu data de 4 decembrie 2011.


Aflaţi mai mult despre , ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.