Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Catalin Predoiu s-a intalnit cu un membru al Comisiei Juridice din cadrul Camerei Comunelor a Parlamentului britanic
12.09.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 9 septembrie 2011, Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a încheiat vizita de lucru la Londra cu întâlnirea cu Alan Beth, membru al Comisiei de Justiţie din cadrul Camerei Comunelor a Parlamentului britanic, potrivit unui comunicat al MJ.

S-a abordat, la modul comparativ, modul în care Parlamentul funcţionează în cele două ţări, organizarea şi rolul comisiilor parlamentare în construcţia democraţiei, apreciind importanţa acestei instituţii în stat.

O atenţie aparte în cadrul discuţiei a fost acordată rezultatelor concrete pe care autorităţile de la Bucureşti le-au atins în reforma sistemului judiciar, combaterea corupţiei şi sprijinirea mediului de afaceri, rezultate confirmate de raportul de ţară al Comisiei Europene din 20 iulie 2011. În continuare, au fost abordate aspecte precum structura sistemului judiciar român, independenţa magistraţilor, procesul de redistribuire a resurselor umane în sistemul judiciar prin desfiinţarea instanţelor şi parchetelor carte nu funcţionează sau care au un volum redus de activitate şi pregătirea implementării Noului Cod Civil, accentul căzând pe capacitatea unui sistem judiciar reformat şi modern de a exporta încredere la nivel european.

Ministrul Cătălin Predoiu a arătat importanţa pe care Guvernul român a acordat-o reformei Justiţiei prin plasarea acestui domeniu la vârful agendei de guvernare şi susţinerea de către întreaga clasă politică a amplului proiect al Noilor Coduri fundamentale ale României, demonstrată prin vasta majoritate cu care proiectele au fost adoptate de Parlament. Ministrul a subliniat că reforma Justiţiei şi lupta împotriva corupţiei reprezintă o alegere la scara societăţii, iar percepţia uneori negativă a partenerilor europeni este combătută prin rezultatele concrete obţinute în ultimii ani.

Cătălin Predoiu: „Parlamentul României a sprijinit foarte puternic reforma sistemului legislativ propusă de Ministerul Justiţiei. Există un parteneriat de facto între minister şi Parlament. Lucrăm foarte bine cu şefii Comisiilor Juridice din cele două Camere, Daniel Buda şi Toni Greblă, cu ceilalţi membri ai comisiilor. În ultimii ani, Parlamentul României şi-a schimbat politica faţă de anchetarea propriilor membri şi a adoptat o poziţie constructivă faţă de acţiunile sistemului judiciar. Am prezentat această nouă abordare, care este foarte apreciată în statele europene, din câte am constatat. Încrederea dintre puterile statului serveşte mai bine interesele cetăţenilor.”

Oficialul britanic a apreciat rezultatele României, în special în ceea ce priveşte reforma Justiţiei şi lupta împotriva corupţiei şi a asigurat de continuarea bunelor relaţii bilaterale dintre România şi Marea Britanie.

Vizita la Londra a încheiat demersul diplomatic început la Haga, la 6 septembrie 2011.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti