Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta. Fost primar trimis in judecata pentru abuz in serviciu


14 septembrie 2011 | Anemarie LAZARESCU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Marti, 13 septembrie 2011, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a facut public faptul ca procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta au dispus, la data de 12 septembrie 2011, trimiterea in judecata a inculpatilor CALAPOD TUDOREL sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu, VINCENTELI ROBERTO (retinut de catre procuror in cursul zilei de 11 septembrie 2011, pentru 24 de ore) pentru savarsirea infractiunii de dare de mita, MARINESCU MANUELA STEFANIA precum si a societatii comerciale al carei administrator era (respectiv a persoanei juridice), ambele pentru savarsirea infractiunii de uz de fals in forma continuata.

Potrivit unui comunicat al PICCJ, inculpatul Calapod Tudorel, in perioada 2004 – 2007, in calitate de primar al orasului Navodari, prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu, a creat un avantaj nelegal societatii comerciale (persoana juridica cu care a fost investita instanta de judecata prin rechizitoriu) reprezentata de coinculpatii Vincenteli Roberto si Marinescu Manuela Stefania, astfel ca, societatea respectiva a obtinut in mod nelegal din partea Agentiei Nationale pentru Protectie Mediului Bucuresti acordul de mediu vizand edificarea unui depozit de deseuri toxice si periculoase pe raza orasului Navodari. In fapt, s-a constatat ca inculpatul Calapod Tudorel a emis certificatul de urbanism care atesta in mod nereal un drept de proprietate (inexistent in cauza), necesar pentru obtinerea autorizatiei de mediu, fara insa a solicita avizul de la Autoritatea Aeronautica Romana si Planul de Urbanism Zonal, asa incat nu s-a cunoscut adevarata dimensiune a depozitului de deseuri si a fost astfel, infranta vointa comunitatii locale din Navodari (care se opunea acestui proiect si care prin referendum se pronuntase expres impotriva depozitului de deseuri periculoase).

Din probele administrate pe parcursul urmaririi penale a mai rezultat faptul ca, inculpatul Vincenteli Roberto a oferit, la data de 18 noiembrie 2010, un beneficiu cuantificat la echivalentul a 4.500 euro lunar pe o perioada nedefinita, prin intermediul unei firme straine, actualului primar in functie la Navodari, pentru a-l determina sa nu-si indeplineasca in mod corect atributiile de serviciu, in sensul de a elibera in mod nelegal autorizatia de constructie si sa organizeze un control formal al gestiunii deseurilor (cianuri si altele asemenea), promisiunea de mituire nefiind acceptata de acesta.

Totodata, inculpata Marinescu Manuela Stefania si societatea comerciala al carei administrator era au folosit in fata Agentiei Nationale pentru Protectie Mediului si a instantelor judecatoresti, doua certificate de urbanism, care cuprindeau mentiuni nereale, astfel incat, pe baza unor documente false au obtinut acordul de mediu si mai multe sentinte judecatoresti favorabile (prin inducerea in eroare a magistratului).

Cauza a fost inaintata, spre competenta solutionare, Tribunalului Constanta.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii