Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Blog comun Martin Harris – Catalin Predoiu: Reforma Justitiei este benefica afacerilor


14 septembrie 2011 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Ministerul Justitiei a dat publicitatii marti, 13 septembrie 2011, materialul intitulat Reforma justitiei este benefica afacerilor, blog semnat de Cătălin Predoiu, Ministrul român al Justiţiei, și Martin Harris, Ambasadorul britanic în România:

„Reforma justiţiei este benefică afacerilor

Anul 2011 s-a dovedit deja a fi foarte bun din perspectiva relaţiei bilaterale România – Marea Britanie datorită vizitelor preşedintelui Traian Băsescu şi a ministrului de Externe Teodor Baconschi la Londra. Un alt punct forte este vizita efectuată de ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu săptămâna trecută, la invitaţia omologului său britanic Ken Clarke. Ministrul Predoiu a avut întrevederi şi cu ministrul britanic pentru Europa, cu preşedintele Curţii Supreme, cu directorul general al Agenţiei pentru Crimă Organizată şi cu preşedintele Comisiei pentru Justiţie din Parlamentul de la Londra.

Rezultatul acestor întâlniri este benefic pentru ambele ţări: combaterea fraudei la bancomate sau mai buna recuperare a averilor obţinute în mod fraudulos. De asemenea, experienţa Marii Britanii poate fi de folos României în optimizarea infrastructurii închisorilor. Guvernul de la Londra s-a angajat să sprijine în continuare România pentru îndeplinirea criteriilor Mecanismului pentru Cooperare şi Verificare, prin activităţi menite să identifice întârzierile de la curţile de judecată şi prin pregătirea magistraţilor în acord cu noua lege a Agenţiei Naţionale de Integritate şi cu măsurile de reţinere a averilor obţinute ilicit.

Unul dintre cele mai interesante aspecte ale vizitei ministrului român al Justiţiei a fost cererea sa expresă adresată oamenilor de afaceri britanici: „Vă rog să vă implicaţi!”. Noul Cod Civil care va intra în vigoare pe 1 octombrie va oferi sectorului privat o serie largă de beneficii rapide precum eficientizarea legislaţiei ce guvernează drepturile de proprietate, vânzările şi contractele de achiziţie. De asemenea, vor fi introduse proceduri mai simple de declarare a falimentului. Sistemului judiciar este implicat în implementarea acestui Cod prin organizarea unor seminarii de pregătire a magistraţilor în conformitate cu noile prevederi.

Reforma va avea bătaie lungă şi va putea îmbunătăţi în mod radical mediul de afaceri din Romania, dat fiind că una din obiecţiile aduse de investitorii străini este că sistemul legal actual este încet şi imprevizibil. Noul Cod va oferi mai multă simplitate şi coerenţă.

Dar pentru ca acesta să aibă succes este nevoie de implicarea mediului de afaceri. În acest sens, Ministerul Justiţiei a lansat consultări cu sectorul privat, care este chemat să sprijine guvernul în sesizarea şi sancţionarea situaţiilor de încălcare a legii în sectorul public, indiferent dacă este vorba de acuzaţii de corupţie sau de birocraţie excesivă. Iar când tribunalele se mişcă prea încet sau oferă o interpretare a legii nesatisfăcătoare, oamenii de afaceri ar trebui să se adreseze Consiliului Superior al Magistraturii, instituţia responsabilă cu supravegherea curţilor şi a magistraţilor.

Reformele prind viteză în România. Ele au nevoie de sprijinul sectorului privat, inclusiv de cel al oamenilor de afaceri britanici, pentru a crea un mediu de investiţii mai bun. Intrarea în vigoare a Codului Civil reprezintă este o bornă importantă şi ar trebui să încurajeze investiţiile directe. În aceeaşi măsură, un parteneriat strâns între sectorul public şi cel privat va ajuta  România să devină o destinaţie importantă pentru investiţii şi afaceri.

Catalin Predoiu                                                                     Martin Harris

Ministrul român al Justiţiei                                             Ambasadorul britanic în România”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro