Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Folosirea de catre proprietar a actiunii in evacuare
14.09.2011 | JURIDICE.ro, Raluca CÎRSTEA

JURIDICE - In Law We Trust

Judecătorii Mihaela Ganea, Gabriel Lefter şi Vangheliţa Tase au apreciat (în cuprinsul deciziei civile nr. 414 din 23 noiembrie 2009 pronunţată în recurs de Secţia civilă, minori si familie, litigii de muncă si asigurări sociale a Curţii de Apel Constanţa având ca obiect evacuare  – JURINDEX20103612398) că acţiunea în evacuare poate fi formulată şi de proprietar împotriva unui posesor de rea-credinţă sau împotriva unui simplu tolerat. Astfel, nu se impune folosirea, în mod obligatoriu, a unei acţiuni în revendicare atunci când reclamanţii-proprietari nu se găsesc în situaţia de a dovedi dreptul lor de proprietate pârâţilor atâta timp cât aceştia nu se pot prevala de calitatea de posesor, fiind simpli detentori precari.

Faptul că, prin ambele acţiuni, se ajunge la protecţia dreptului de proprietate: indirect/în mod nespecific şi, respectiv direct, prin acţiunea în revendicare nu este de natură a crea confuzie între condiţiile de exerciţiu ale celor două tipuri de acţiuni, confuzie care să impună doar posibilitatea de a recurge doar la acţiunea în revendicare;  şi proprietarul, atunci când urmăreşte doar protecţia dreptului său de folosinţă, are deplină libertate a alegerii acţiunii în evacuare, ca orice persoană care îşi întemeiază cererea pe un drept de folosinţă (comodatarul, locatorul, etc.).

De altfel, a apreciat instanţa, atunci când se impune recurgerea la acţiunea în revendicare (pentru situaţia în care pârâtul invocă un drept real despre care pretinde să ar fi opozabil şi reclamantului), acţiunea în evacuare nu poate fi considerată inadmisibilă ci doar neîntemeiată, inadmisibilitatea reprezentând doar folosirea unei acţiuni sau mijloc procedural care nu este permis de lege (în mod expres) sau de către o persoană care nu este îndreptăţită.

Raluca CÎRSTEA
avocat stagiar SĂVESCU VOINESCU ŞI ASOCIAŢII

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.