« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Membrii CSM au mandat colectiv, nu individual
14.09.2011 | JURIDICE.ro, Cristi DANILET

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Art. 133 alin. 4 din Constituţie prevede: “Durata mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani” . Problema care s-a pus a fost aceea dacă membrii CSM au un mandat individual sau unul colectiv, cu alte cuvinte dacă un membru CSM este ales în timpul celor 6 ani în locul unui coleg, el ar începe un nou mandat sau ar continua mandatul anterior?! Foştii membri ai CSM au decis că se începe un nou mandat de 6 ani pentru membrul aflat într-o astfel de situaţie, motiv pentru care în 2010 nu au anunţat toate locurile pentru alegerile desfăşurate în toamnă. Însă, prin ultimele hotărâri ale Senatului în legătură cu CSM s-a dat o interpretare oficială cu privire la durata mandatului membrilor acestuia.

Istoricul este următorul:

Iniţial, primii membri din noul CSM fuseseră validaţi de Senat la data de 23 decembrie 2010 fără a se indica data la care expiră mandatul lor. După declararea ca neconstituţională a acestei hotărâri, la data de 15 febr. 2011 Senatul a validat pe magistraţii Aron, Şerban, Dumbravă, Neacşu, Tudose-Badea, Danileţ, Bălan, Schmidt-Hăineală prevăzând expres “pentru un mandat de 6 ani, ce va expira la 6 ianuarie 2017”. Cât priveşte data de 6 ianuarie 2017, este evident că la cea de-a doua validare s-a considerat ca dată de plecare pentru calculul termenului de 6 ani data constituirii noului CSM, care a fost cea de 7 ianuarie 2011, potrivit convocării făcute de preşedintele ICCJ.

Giorgiana Iorgulescu a fost aleasăde Senat ca reprezentant al societăţii civile în CSM “pentru un mandat de 6 ani, ce va expira la 6 ianuarie  2017”.

Corina Dumitrescu fusese iniţial validată de Senat la 17 decembrie 2010 pentru un mandat de 6 ani, fără indicarea datei la care ar expira. După declararea ca neconstituţională a acestei hotărâri, ea a fost aleasă din nou cu precizarea expresă “pentru continuarea mandatului de 6 ani, ce va expira la data de 6 ianuarie 2017”. S-a precizat că mandatul este “în continuare”, luându-se în calcul şi perioada scurtă scursă anterior, după priva validare. Această menţiune nu este pentru membrii magistraţi re-validaţi, dar nu prezintă relevanţă.

În fine, ultimii membri ai CSM, Pivniceru, Ghica şi Gavadia, au fost numiţi ca membri CSM, Senatul prevăzând şi aici în mod expres durata: „pentru un mandat de 6 ani care va expira pe 6 ianuarie 2017”.

Astfel, este evident că în acest sens Senatul a declarat în mod cert şi neechivoc că membrii CSM au un mandat colectiv de 6 ani, care expiră pe 6 ianuarie 2017. Ca urmare, avem o interpretare oficială a Constituţiei, obligatorie. Ceea ce înseamnă că la acea data, toţi membrii care se vor găsi atunci în CSM, îşi vor încheia mandatul, indiferent dacă individual şi-au încheiat o perioadă de 6 ani ca membru.

Jud. Cristi DANILET
Membru CSM

Cuvinte cheie: , ,
Secţiuni/categorii: Opinii

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD