« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Membrii CSM au mandat colectiv, nu individual
14.09.2011 | JURIDICE.ro, Cristi DANILET

Drept Timisoara
Secţiuni: Opinii | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,
JURIDICE - In Law We Trust

Art. 133 alin. 4 din Constituţie prevede: “Durata mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani” . Problema care s-a pus a fost aceea dacă membrii CSM au un mandat individual sau unul colectiv, cu alte cuvinte dacă un membru CSM este ales în timpul celor 6 ani în locul unui coleg, el ar începe un nou mandat sau ar continua mandatul anterior?! Foştii membri ai CSM au decis că se începe un nou mandat de 6 ani pentru membrul aflat într-o astfel de situaţie, motiv pentru care în 2010 nu au anunţat toate locurile pentru alegerile desfăşurate în toamnă. Însă, prin ultimele hotărâri ale Senatului în legătură cu CSM s-a dat o interpretare oficială cu privire la durata mandatului membrilor acestuia.

Istoricul este următorul:

Iniţial, primii membri din noul CSM fuseseră validaţi de Senat la data de 23 decembrie 2010 fără a se indica data la care expiră mandatul lor. După declararea ca neconstituţională a acestei hotărâri, la data de 15 febr. 2011 Senatul a validat pe magistraţii Aron, Şerban, Dumbravă, Neacşu, Tudose-Badea, Danileţ, Bălan, Schmidt-Hăineală prevăzând expres “pentru un mandat de 6 ani, ce va expira la 6 ianuarie 2017”. Cât priveşte data de 6 ianuarie 2017, este evident că la cea de-a doua validare s-a considerat ca dată de plecare pentru calculul termenului de 6 ani data constituirii noului CSM, care a fost cea de 7 ianuarie 2011, potrivit convocării făcute de preşedintele ICCJ.

Giorgiana Iorgulescu a fost aleasăde Senat ca reprezentant al societăţii civile în CSM “pentru un mandat de 6 ani, ce va expira la 6 ianuarie  2017”.

Corina Dumitrescu fusese iniţial validată de Senat la 17 decembrie 2010 pentru un mandat de 6 ani, fără indicarea datei la care ar expira. După declararea ca neconstituţională a acestei hotărâri, ea a fost aleasă din nou cu precizarea expresă “pentru continuarea mandatului de 6 ani, ce va expira la data de 6 ianuarie 2017”. S-a precizat că mandatul este “în continuare”, luându-se în calcul şi perioada scurtă scursă anterior, după priva validare. Această menţiune nu este pentru membrii magistraţi re-validaţi, dar nu prezintă relevanţă.

În fine, ultimii membri ai CSM, Pivniceru, Ghica şi Gavadia, au fost numiţi ca membri CSM, Senatul prevăzând şi aici în mod expres durata: „pentru un mandat de 6 ani care va expira pe 6 ianuarie 2017”.

Astfel, este evident că în acest sens Senatul a declarat în mod cert şi neechivoc că membrii CSM au un mandat colectiv de 6 ani, care expiră pe 6 ianuarie 2017. Ca urmare, avem o interpretare oficială a Constituţiei, obligatorie. Ceea ce înseamnă că la acea data, toţi membrii care se vor găsi atunci în CSM, îşi vor încheia mandatul, indiferent dacă individual şi-au încheiat o perioadă de 6 ani ca membru.

Jud. Cristi DANILET
Membru CSM

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.