Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Casatoria civila: 219 ani
15.09.2011 | JURIDICE.ro, Cristina RACHITA

JURIDICE - In Law We Trust

Anul acesta, la data de 20 septembrie, Franţa sărbătoreşte 219 ani de la introducerea căsătoriei civile. În această ţară nu a existat, anterior Revoluţiei Franceze, decât un singur tip de căsătorie: cea religioasă.

Prima punere în practică a căsătoriei civile în Hexagon provine dintr-o lege datând din 20 septembrie 1792. Ceremonia religioasă nu a fost exclusă, însă nu mai era nici obligatorie şi, oricum, trebuia să-i urmeze celei civile.

Alte state au introdus şi ele căsătoria civilă în secolul al XVI-lea (Regatul Unit – 1563), secolul al XVIII-lea (Austria – 1783) sau secolul al XIX-lea (Germania – 1875, Olanda – 1850, Suedia – 1874), unele aşteptând până în spre prima, repectiv, a doua jumătate a secolului XX (Liban – 1936, Canada – 1973) pentru a face acest pas legislativ.

Statul israelian nu cunoaşte decât căsătoriile religioase, dar recunoaşte căsătoriile civile încheiate în afara graniţelor sale.

Intersantă ni se pare evoluţia acestei instituţii în Regatul Unit, unde este reglementată încă din anul 1563, coexistând până la finele secolului al XVIII-lea cu căsătoria religioasă, pentru a dispărea odată adoptat Marriage Act din anul 1753, moment începând de la care numai căsătoriile celebrate de biserica mai erau recunoscute. Aceasta până în anul 1836, când printr-un alt Marriage Act căsătoria civilă a fost reintrodusă, permitându-se însă, în paralel, reprezentanţilor bisericii să înregistreze oficial căsătoriile.

Sigur că, prezentarea de faţă ne-a fost inspirată de apropierea datei de 20 Septembrie precum şi interesul pentru legislaţia franceză, ce a hrănit, timp îndelungat, uneori servind chiar în traducere nu tocmai reuşită, texte întregi din legislaţia românească.

Dar, cercetând problematica în chestiune şi scriind câteva rânduri, am ajuns, vând-nevrând, la concluzia că schimbările legislative, aparent şocante, s-au întâmplat de-a lungul timpului şi la case mai mari. Ele vin din nevoia de primenire a legislaţiei pentru punerea ei în acord cu nevoiele sociale, societatea evoluând în mod evident mai rapid decât normele care ne reglementează convieţuirea.

Oricât de halucinante ni s-ar părea asemenea schimbări, oricât de frecvente ar fi ele – şi nu spun că asemenea frecvenţă ar fi un lucru benefic, dimpotrivă-, măcar ne putem consola cu gândul că popoare ce s-au vrut mereu mai avansate şi mai civilizate decât al nostru au trecut prin asemenea cataclisme, au supravieţuit şi au şi evoluat între timp. Au ridicat ştacheta. Acum depinde de noi să ne putem măsura cu asemenea standarde.

Cristina Gabriela RĂCHITĂ
avocat, Baroul Bucureşti

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.