Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Deloitte Tax: Odata cu iertarea de penalitati, Guvernul reduce si majorarile de intarziere la jumatate
16.09.2011 | JURIDICE.ro, DELOITTE TAX

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Una dintre cel mai bine primite modificări ale legislației fiscale din ultimul timp privește anularea penalităților de întârziere pentru achitarea integrală a obligațiilor fiscale restante (principal plus dobânzi aferente) la 31 august 2011, prin plata voluntară sau compensare până la 31 decembrie 2011, așa cum sunt ele reglementate de Ordonanța de Guvern nr. 30/2011.

„Considerăm că initiațiva autorităților este una favorabilă ambelor părți implicate, din moment ce statul își va putea recupera mai repede o parte din creanțe, iar contribuabilii vor fi iertați de plata penalităților de întârziere, motiv pentru care recomandăm celor aflați în această situație să analizeze impactul acestor prevederi legale asupra cazului lor concret”, spune Mihai Petre, Senior Manager, Deloitte Tax.

„Deosebit de important este faptul că odată cu penalitățile (maxim 15% din suma datorată), contribuabilul poate fi iertat și de jumătate din majorările de întârziere aferente datoriilor restante.  Având în vedere că nivelul majorărilor de întârziere s-a situat puțin peste 36% pe an în perioada ianuarie 2006 – iunie 2010, reducerea la jumătate înseamnă un câștig de 18% pe an. Ceea ce, multiplicat cu 4 ani – perioada medie controlată de autorități în cadrul unui control de fond – înseamnă o reducere a majorărilor datorate de la 146% la 73% – mai mult decât demn de a atrage atenția oricărui contribuabil cu datorii la fisc,” mai spune Mihai Petre.

Această initiațivă legislativă vine ca o confirmare a direcției în care a evoluat în ultimul timp modul de sancționare a celor care ajung să aibă datorii către autoritatile fiscale, în special ca urmare a unui control fiscal.  Cea mai importantă schimbare în acest sens a avut loc la data de 1 iulie 2010, când majorările de întârziere au fost înlocuite prin dobânzi și penalități de întârziere.  Ceea ce denotă intenția legiuitorului de a sancționa diferit datornicii în funcție de încălcarea cu intenție a legislației sau nu.

„La acest moment, această intenție nu se materializează încă în practica organelor de control, acestea aplicând de cele mai multe ori penalitatea de întârziere automat, indiferent dacă contribuabilul a încălcat o prevedere legală expresă sau s-a aflat în eroare de interpretare din cauza neclarității prevederii legale respective.  Cu siguranță, această abordare se va schimba”, conchide Mihai Petre.

###

Numele Deloitte se refera la organizatia Deloitte Touche Tohmatsu Limited, o companie cu raspundere limitata din Marea Britanie, la firmele membre ale acesteia, in cadrul careia fiecare firma membra este o persoana juridica independenta.

Deloitte furnizeaza servicii clientilor din sectorul public si privat in urmatoarele domenii profesionale – audit, taxe, consultanta, consultanta financiara – deservind numeroase industrii. Prin intermediul retelei sale globale de firme membre, care activeaza in peste 150 de tari, Deloitte pune la dispozitia clientilor sai resursele internationale precum si priceperea locala pentru a-i ajuta sa exceleze indiferent de locul in care acestia isi desfasoara activitatea. Obiectivul celor 170 000 de profesionisti din Deloitte este acela de a deveni un standard de excelenta.

Pentru Juridice.ro,  DELOITTE TAX

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti