Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Cerere de aparare a reputatiei profesionale formulata de judecator Laura Hatmanu admisa de CSM
16.09.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

La data de 13 septembrie 2011, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat rezultatele verificărilor Secţiei pentru judecători a Inspecţiei judiciare cu privire la cererea de apărare a reputaţiei formulată de doamna judecător Laura Hatmanu, de la Judecătoria Iaşi, în temeiul art. 30 al. 2 din Legea nr. 317/2004, potrivit unui comunicat al CSM. Doamna judecător Laura Hatmanu a solicitat apărarea reputaţiei sale în legătură cu afirmaţiile formulate la adresa sa în conţinutul articolelor  intitulate „Poliţia şi-a cumpărat un magistrat la Judecătorie”, din data de 09.05.2011, Dreptul la replică din partea magistratului cumpărat de poliţie, din data de 10.05.2011, „Control de la Bucale pentru o judecătoare rebelă”, din data de 31.03.2011, apărute  în cotidianul “Bună ziua Iaşi” şi pe site-ul acestuia.

Astfel, „doamna judecător Laura Hatmanu a precizat în cererea formulată că, în fapt, deşi semnatarul articolelor nu este specificat, acestea aparţin unei persoane căreia i s-a respins o plângere contravenţională, sentinţa pronunţată fiind irevocabilă, potrivit dispoziţiile Legii nr. 202/2010. Prin prezentarea nereală şi tendenţioasă a informaţiilor, precum şi prin comentariile negative şi răuvoitoare legate de exercitarea funcţiei de magistrat, articolele menţionate induc opiniei publice ideea că şi-ar fi îndeplinit neprofesionist atribuţiile de judecător, afirmaţiile calomnioase fiind de natură să determine compromiterea, discreditarea şi alterarea probităţii şi integrităţii sale morale şi profesionale, fapt ce reprezintă o gravă atingere reputaţiei sale profesionale. Articolele respective au căutat să acrediteze ideea că ar fi dat câştig de cauză poliţiei în litigiile avute pe rol întrucât, anterior numirii în funcţia de judecător, a deţinut calitatea de poliţist şi a fost avansată înainte de termen.

În cadrul verificărilor efectuate de Inspecţia Judiciară de pe lângă Plenul Consiliului Superior al Magistraturii s-au constatat următoarele: au fost identificate o parte din cauzele vizate în cuprinsul articolelor şi a fost relevat faptul că sentinţele pronunţate cuprind argumentele  de fapt şi de drept în temeiul cărora judecătorul şi-a format convingerea, analizând pertinenţa şi temeinica susţinerilor părţilor.

Aşa cum rezultă din registrul de evidenţă a practicii de casare, din perioada 01.01.2010 şi până în prezent, au fost înregistrate un număr de 49 de dosare în care au fost soluţionate recursurile exercitate împotriva sentinţelor pronunţate de către doamna judecător Laura Hatmanu în cauze având ca obiect plângeri contravenţionale, anterior  intrării în vigoare a Legii nr. 202/2010.

Analizându-se datele cuprinse în registrul privind practica de casare din anul 2010 şi primele luni ale anului 2011, se constată că  36 de sentinţe prin care au fost respinse plângerile contravenţionale de către doamna judecător Laura Hatmanu au fost menţiune în calea de atac şi numai 5 recursuri  formulate împotriva unor astfel de sentinţe au fost admise. De asemenea, două din hotărârile prin care au fost admise plângerile contravenţionale au fost menţinute în calea de atac iar alte patru soluţii de admitere a plângerilor au fost modificate de către instanţa de recurs.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat, pe baza verificărilor efectuate de Inspecţia Judiciară că afirmaţiile din cuprinsul articolelor sunt de natură a leza reputaţia profesională a doamnei judecător Laura Hatmanu, deoarece se pune la îndoială obiectivitate acestuia, probitatea sa morală şi profesională. Pe lângă aceasta, unele dintre comentariile de pe site, postate la articolele respective, necenzurate în nici un fel de publicaţia-administrator al site-ului, cuprind exprimări cu caracter obscen,  de natură a aduce grave atingeri demnităţii personale a doamnei judecător. Plenul CSM a apreciat că  şi aceste comentarii, făcute pornind de la  articolele privitoare la desfăşurarea activităţii desfăşurate de doamna judecător Laura Hatmanu în exercitarea funcţiei, au un impact negativ major asupra reputaţiei sale profesionale.

În mod evident, prin exprimarea unor comentarii cu caracter denigrator, fără suport în realitatea faptică, autorul articolului a urmărit să influenţeze opinia cititorilor publicaţiei şi a vizitatorilor site-ului şi, deopotrivă, să construiască o imagine deformată cu privire la activitatea şi cariera profesională ale doamnei judecător Laura Hatmanu.

Potrivit art. 30 alin. 1 şi 6 din Constituţia României, „Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile, însă libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine”.

De asemenea, dreptul la liberă exprimare – prevăzut în art. 30 din Constituţie – nu poate fi exercitat cu încălcarea principiului independenţei judecătorului şi supunerii lui numai legii, după cum este statuat prin dispoziţiile art. 124 din Constituţie şi ale art. 2 alin. 3 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu completările şi modificările ulterioare.

În exercitarea atribuţiilor profesionale, judecătorii trebuie să aibă şi să beneficieze de o bună reputaţie profesională, conferind astfel încredere în competenţa lor şi în integritatea sistemului judiciar. Reputaţia profesională a magistratului este consecinţa directă a modului în care acesta îşi exercită funcţia, fiind dovada independenţei, imparţialităţii şi integrităţii pe care magistratul trebuie să le manifeste în exercitarea profesiei.

Având în vedere situaţia de fapt, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că, prin gravitatea afirmaţiilor calomnioase şi denigratoare, neconforme cu realitatea, cu privire la lipsa de profesionalism, articolele menţionate sunt în măsură să influenţeze negativ şi nejustificat opinia publică în legătură cu integritatea magistratului în cauză şi să-l supună discreditării, afectându-i astfel reputaţia profesională a doamnei judecător.

Luând în considerare toate aceste aspecte, pe cale de consecinţă, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a considerat pe deplin întemeiată cererea de apărare a reputaţiei profesionale formulată de doamna judecător Laura Hatmanu de la Judecătoria Iaşi şi a procedat la admiterea ei.”, se arata in comunicat.

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti