Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
2 comentarii

Modificarea Legii notarilor publici – Proiect
21.09.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Miniserul Justitiei a lansat in dezbatere publica marti, 20 septembrie 2011, proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 36/1995 a notarilor publici si a activitatii notariale.

Noutăţi aduse prin intervenţia legislativă:
1. Eliminarea condiţiei cetăţeniei române pentru accesul în profesie:
– potrivit propunerii de reglementare, pot accede în profesia de notar public persoanele care au cetăţenie română sau cetăţenia unui stat membru al Uniunii Europene;
– modificarea legislativă are în vedere hotărârile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, pronunţate în data de 24 mai 2011, în şapte cauze, având ca obiect acţiuni în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor de stat membru, cu privire la accesul în profesia de notar public, acţiuni declanşate împotriva Belgiei, Franţei, Luxemburgului, Austriei, Germaniei, Greciei şi Portugaliei.

2. Consolidarea integrităţii profesiei prin modificarea dispoziţiilor referitoare la incompatibilităţile stabilite pentru notarii publici.

3. Consolidarea instituţiei răspunderii disciplinare în cadrul profesiei:
– a fost întărit rolul Ministerului Justiţiei, în cazul în care titularul acţiunii disciplinare este ministrul justiţiei cercetarea disciplinară efectuându-se prin inspectori de specialitate din cadrul ministerului;
– a fost lărgită sfera răspunderii disciplinare prin introducerea de noi abateri disciplinare referitoare la exerciţiul funcţiei de notar public.

4. Limitarea mandatelor notarilor publici aleşi în organele reprezentative ale profesiei:
– s-a stabilit un mandat de 4 ani, care poate fi reînnoit o singură dată pentru aceeaşi durată de 4 ani;
– limitarea duratei de exerciţiu a profesiei la vârsta de 70 de ani, cu posibilitatea prelungirii exclusiv în condiţiile legii.

5. Îmbunătăţirea organizării şi funcţionării profesiei de notar public:
– îmbunătăţirea reglementării competenţei materiale şi teritoriale;
– îmbunătăţirea organizării şi funcţionării organelor reprezentative ale profesiei prin instituirea de noi atribuţii în sarcina acestora, care să ducă la o mai bună gestionare a profesiei;
– îmbunătăţirea activităţii notarilor publici prin înlăturarea unor disfuncţionalităţi constatate la nivelul gestionării activităţii acestora (exempli gratia: încetarea calităţii de notar public, suspendarea şi încetarea suspendării calităţii de notar public, asocierea şi încetarea asocierii; delegarea notarilor publici; înregistrarea la curtea de apel a sediilor birourilor notarilor publici şi a modificărilor intervenite în activitatea acestora).

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti