Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PICCJ. Trimiteri in judecata pentru delapidare si spalare de bani
22.09.2011 | Anemarie LAZARESCU

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

La data de 19 septembrie 2011, procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie  au dispus, prin rechizitoriu trimiterea in judecata a inculpatilor SUPEALA GHEORGHE, ANAGNASTOPOL ZIZI  sub aspectul savarsirii infractiunii de delapidare, precum si a inculpatilor KISS LASZLO GYORGY, IORDACHESCU MARIANA si EFTIME IONUT ADRIAN sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la delapidare si spalare a banilor.

Potrivit unui comunicat al PICCJ, in perioada februarie–martie 2008, Supeala Gheorghe, in calitate de director general si Anaganstopol Zizi, in calitate de director financiar al S.C. Petromservice S.A. (in prezent S.C. P.S.V. Company S.A.) au incheiat cu doua societati comerciale cu raspundere limitata, reprezentate de inculpatii Kiss Laszlo Gyorgy si Iordachescu Mariana, trei contracte de prestari servicii avand ca obiect realizarea unor studii in schimbul sumei totale de 7.028.068 Euro, exclusiv TVA. In baza acestor contracte, in cursul lunii aprilie 2008, S.C. Petromservice S.A.  a transferat in conturile bancare ale celor doua societati antementionate, precum si a  unei alte societati comerciale suma totala de 30.981.025 Ron.

Realizarea conventiilor a fost intermediata de catre Eftime Ionut Adrian, care s-a ocupat de intocmirea tuturor formalitatilor, desi nu avea nicio calitate in cadrul niciuneia dintre societatile mentionate.

In urma cercetarilor s-a descoperit ca acele contracte au avut un caracter fictiv, imprejurare cunoscuta de toti inculpatii, singurul scop al tranzactiilor fiind justificarea formala a operatiunilor prin care suma mentionata a fost scoasa din patrimoniul S.C. Petromservice S.A. si transferata in patrimoniul inculpatului Eftime Ionut Adrian. Transferul s-a realizat cu ajutorul inculpatilor Kiss Laszlo Gyorgy si Iordachescu Mariana, care au primit in schimb un comision de aproximativ 10% din valoarea contractelor.

La incheierea contractelor nu a fost respectata procedura interna a societatii pe actiuni de realizare a achizitiilor, neexistand o nevoie reala de achizitionare a acestor servicii, intrucat nu au fost valorificate ulterior in activitatea societatii, iar preturile au fost stabilite in mod arbitrar si au fost achitate inainte de prestarea serviciilor.

Mai prezinta relevanta si faptul ca firmele care urmau sa presteze serviciile nu aveau experienta in domeniu si nici posibilitatea reala de a-si indeplini aceasta obligatie, iar inscrisurile  prin care S.C. Petromservice S.A. documenteaza activitatea desfasurata in baza acestor contracte sunt lipsite de valoare economica, reprezentand copii ale unor articole de presa sau ale unor referate descarcate de pe internet.

In vederea ascunderii provenientei sumelor dobandite in modalitatea descrisa anterior si pentru a putea dispune transferul lor in afara Romaniei, au fost efectuate mai multe tranzactii in care au fost implicate companii off-shore la care Kiss Laszlo Gyorgy si Eftime Ionut Adrian aveau calitatea de beneficiari reali si pe care le controlau in mod direct. Astfel, inculpatii Kiss Laszlo Gyorgy si Iordachescu Mariana au incheiat contracte prin care prestarea serviciilor a fost subcontractata in mod fictiv catre doua societati inmatriculate in Cipru.

Ulterior, folosind aceste inscrisuri, Kiss Laszlo Gyorgy a dispus, in perioada aprilie – mai 2008, transferul sumei totale de 6.868.093 Euro (echivalentul a 28.060.756 Ron) in contul deschis la o banca din Bulgaria de o companie controlata de Eftime Ionut Adrian, de unde acesta a retras-o numerar. Diferenta dintre suma incasata de S.C. Petromservice S.A. si cea transferata lui Eftime Ionut Adrian, in cuantum de 2.920.269 Ron, reprezentand comisionul pentru activitatea de intermediere, a ajuns in patrimoniile lui Kiss Laszlo Gyorgy si Iordachescu Mariana, fie direct in conturile bancare ale acestor persoane, fie indirect in conturile unor societati pe care acestia le controlau.

Prejudiciul cauzat S.C. PSV Company  S.A. (fosta Petromservice S.A.) se cifreaza la valoarea de 30.981.025 Ron, echivalentul a 8.406.421 Euro.

Procurorii au dispus instituirea unor sechestre asiguratorii asupra unor bunuri imobile detinute de cei 5 inculpati, precum si a unui autoturism si a conturilor bancare detinute de Eftime Ionut Adrian.

Dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Tribunalului Bucuresti.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti