Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

Gheorghe Florea despre noul Cod civil
22.09.2011 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

In cadrul unui interviu publicat pe luju.ro ieri, 21 septembrie 2011, Presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, av. dr. Gheorghe Florea a declarat cu privire la noul Cod civil: „Intrarea in vigoare a noului Cod civil se realizeaza in conditiile in care legea de punere in aplicare a noului Cod civil – Legea nr. 71/2011 a fost promulgata relativ tarziu fata de data de 1 octombrie 2011 stabilita pentru intrarea in vigoare a codului. In conditiile in care legea de punere in aplicare a Codului civil cuprinde numeroase dispozitii prin care noul cod Civil se modifica, ori dispozitii prin care se modifica sau se abroga alte legi, iar intrarea in vigoare a acesteia a avut loc la inceputul vacantei judecatoresti, s-a creat o problema dificila privind insusirea efectiva a noii legislatii pe perioada vacantei judecatoresti si in timpul ramas pana la 1 octombrie 2011. In ansamblu, pentru societatea romaneasca intrarea in vigoare si aplicarea noului Clod civil reprezinta un progres real, care trebuie sa fie privit ca atare, deoarece o reforma de o asemenea anvergura este dificila, iar eficienta ei se verifica in timp. Am facut eforturi ca prin INPPA, prin barouri, sa ne facem datoria sa promovam noul Cod civil prin conferinte, seminarii etc, dar nu avem constiinta datoriei implinite pentru ca numai studiul individual aprofundat poate sa dea masura cunoasterii corecte si complete a noului Cod civil de catre avocati. Legea de punere in aplicare a noului Cod civil a modificat si Legea 51/1995 cu privire la activitatea privind fiducia si cu privire la regimul juridic al societatii civile profesionale cu personalitate juridica. O spun pentru prima data public, sunt mandru ca multe din reglementarile care au fost cuprinse pentru prima data in istoria legislatiei romane, in legislatia privind profesia de avocat, au fost preluate de noul cod civil: activitatea privind fiducia a fost pentru prima data reglementata de Legea 51/1995 in anul 2004, notiunea de patrimoniu de afectatiune profesionala a fost pentru prima data reglementata de statutul profesiei de avocat, conditiile restrictive ale substituirii avocatului si excluderea substituirii fara acceptul expres al clientului au fost preluate de noul Cod civil care a reglementat expres substituirea mandatarului etc. In activitatea avocatului de consultanta, noul Cod civil va produce un impact imediat, deoarece contractele, tratativele si orice alte acte juridice incheiate dupa 1 octombrie 2011 vor fi intocmite in conformitate cu noul Cod civil. In instanta, influenta noului Cod civil se va resimti in litigiile nou declansate dupa o perioada de timp mai lunga. Este important sa se analizeze modul in care Codul civil a modificat legislatia privind profesia de avocat in materia incheierii contractelor de asistenta juridica, in materia stabilirii onorariilor avocatiale, in materia substituirii si a raspunderii avocatilor.”

Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.