Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Sanctiune disciplinara judecator: diminuarea salariului cu 15%
22.09.2011 | JURIDICE.ro, Meda MOLDOVEANU

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât, în şedinţa de miercuri, 21 septembrie 2011, a Sectiei disciplinare pentru judecători, sancţionarea cu diminuarea salariului cu 15%, timp de trei luni a judecătorului Mihai Stoian din cadrul Tribunalului Vrancea, care a judecat o cauză în care avea un interes moral, în condiţiile existenţei unei situaţii de incompatibilitate.

Concret, judecătorul a fost audiat după ce din ancheta judiciară a reieşit că magistratul era în relaţii de prietenie cu administratorul unei societăţi comerciale, ale cărei cauze le avea în soluţionare, a participat la inaugurarea restaurantului acestuia şi l-a însoţit pentru a obţine reeşalonarea unor facturi restante la utilitaţi, deşi obiectul judecăţii era reprezentat de evacuarea societăţii comerciale din cauza restanţelor.

Judecătorul care ştie că există un motiv de abţinere trebuie să formuleze cerere de abţinere

„Judecătorul care ştie că există un motiv de abţinere trebuie să formuleze cerere de abţinere, deoarece în caz contrar ar fi afectat prestigiul funcţiei”, se arată în consemnările Inspecţiei judiciare. De asemenea, potrivit inspectorilor, „participarea la inaugurarea restaurantului şi deplasarea la Electrica reprezentau motive de abţinere de la judecarea cauzelor respective, iar domnul judecător trebuia să înştiinţeze pe şeful lui sau să aducă la cunoştinţa Colegiului de conducere aceste împrejurări”.

„Poate era mai bine sa formulez o cerere de abtinere. O spun împotriva convingerilor mele”, a admis judecătorul Mihai Stoian în timpul audierilor de miercuri. El a spus că a făcut doar de două ori în cariera sa de 26 de ani cereri de abţinere, fiind vorba de o situaţie de incompatibilitate cu fiica sa, angajată pe funcţia de director de penitenciar.

Cu privire la acuzaţiile de părtinire în proces, magistratul a admis că a participat la inaugurarea restaurantului, dar a negat relaţiile directe de prietenie cu partea din proces: „Soţia mea este prietenă cu soacra proprietarului şi am fost invitaţi la deschiderea restaurantului de către părinţi”, a explicat el.

Magistratul a mai ţinut să precizeze că plângerea împotriva sa a avut punct de pornire un articol din presa locală. „Eu am desfiinţat Ziarul de Vrancea, eu le-am închis chioşcurile”, a arătat el.

De menţionat că Inspecţia judiciară s-a sesizat din oficiu în sensul anchetării cazului lui Mihai Stoian, în urma unor articole din presa locală. Aceste aspecte din activitatea judecătorului fuseseră sesizate de către o petiţionară la Tribunalul Vrancea, anterior publicării articolului respectiv.

În perioada 1999 – 2010 au fost promovate la CSM 148 de acţiuni disciplinare privind judecătorii, 103 fiind admise, la 23 dintre acestea fiind dispusă excluderea din magistratură. În ceea ce priveşte procurorii, au fost 54 de acţiuni disciplinare, 32 fiind admise (patru dintre acestea s-au soluţionat cu excluderi din magistratură).

Meda MOLDOVEANU

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti