Secăiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

Official partner: Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci

Stema sovietica nu poate fi inregistrata ca marca comunitara. CJUE, T-232/10 Couture Tech Ltd/OAPI


22 septembrie 2011 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Potrivit unui comunicat al CJUE, Tribunalul a decis ca stema sovietica nu poate fi inregistrata ca marca comunitara, inregistrarea acesteia fiind refuzata chiar daca este contrara ordinii publice si bunelor moravuri numai intr-un singur stat membru.

Pentru a pronunta o asemenea solutie, Tribunalul a avut in vedere dispozitiile Regulamentului privind marca comunitara care prevad ca inregistrarea unei marci trebuie refuzata in cazul in care marca este contrara ordinii publice si bunelor moravuri, chiar daca aceste motive exista numai intr-o parte a Uniunii.

In speta, in anul 2006, Couture Tech Ltd, o societate legata de activitatile internationale ale unui stilist rus, a formulat la oficiul pentru marci comunitare (OAPI) o cerere de inregistrare ca marca comunitara a  semnului figurativ reprezentand stema fostei Uniuni a Republicilor Sovietice Socialiste (URSS).

OAPI a respins aceasta cerere bazandu-se pe legislatia si pe practica administrativa din anumite state membre – si anume Ungaria, Letonia si Republica Ceha.

Couture Tech Ltd a formulat o actiune urmarind anularea acestei decizii in fata Tribunalului.

In hotararea pronuntata, Tribunalul a aratat ca notiunile „ordine publica”  si „bune moravuri” trebuie interpretate nu numai prin raportare la imprejurarile comune tuturor statelor membre, ci si luand in considerare imprejurarile speciale ale fiecaruia dintre statele membre,  care pot influenta perceptia publicului relevant situat pe teritoriul acestora.

Astfel, in masura in care regimul comunitar al marcilor constituie un sistem autonom a carui aplicare este independenta de orice sistem national, legislatia  si practica administrativa a anumitor state membre sunt luate in considerare, in speta, nu pentru valoarea lor normativa, ci ca indicii de fapt care permit sa se aprecieze perceptia, de catre publicul relevant din statele membre in cauza, a simbolurilor asociate fostei URSS.

Impotriva deciziei Tribunalului se poate declara recurs la Curte, numai pentru motive de drept, in termen de doua luni de la comunicarea acesteia.

> Cauza T-232/10

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii