Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Registrul regimurilor matrimoniale. Norme metodologice


23 septembrie 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept civil, Familie, Noutăți legislative, Sistemul judiciar

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 666 din data de 19 septembrie 2011 a fost publicat Ordinul ministrului justitiei nr. 1786/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si functionarea Registrului national notarial al regimurilor matrimoniale si procedura de inscriere si consultare a acestuia.

Actul normativ a fost adoptat ca urmare a introducerii in noul Cod Civil a doua noi regimuri matrimoniale: separatia de bunuri si comunitatea conventionala,  sotii putand opta pentru oricare din acestea prin conventie matrimoniala sau putand alege sa le fie aplicat regimul comunitatii legale de bunuri, ca si pana in prezent.

Astfel, actul normativ mentioneaza ca in Registrul national al regimurilor matrimoniale (R.N.N.R.M.), organizat la nivelul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, se inscriu, pentru opozabilitate fata de terti, regimul matrimonial ales de soti – comunitatea legala, separatia de bunuri sau comunitatea conventionala – precum si orice schimbare ulterioara a regimului matrimonial ales.

Alegerea regimului separatiei de bunuri sau a regimului comunitatii conventionale se face prin conventie matrimoniala care se inscrie in R.N.N.R.M. numai dupa incheierea casatoriei.

Regimul matrimonial al comunitatii legale de bunuri se inscrie in baza actului de casatorie pe care s-a facut aceasta mentiune potrivit dispozitiilor Codului civil, daca sotii aleg la incheierea casatoriei respectivul regim matrimonial.

Potrivit actului normativ, in R.N.N.R.M. se inregistreaza cel putin urmatoarele mentiuni:
– numarul si data formularului de inscriere a actului juridic sau, dupa caz, de interogare a R.N.N.R.M., alocate in mod automat de aplicatia informatica;
– numele si prenumele partilor, anterioare si ulterioare incheierii casatoriei, rezultate din actele de identitate ale partilor si, respectiv, din actul de casatorie comunicat R.N.N.R.M., in copie, de catre autoritatea care a incheiat casatoria;
– codul numeric personal al partilor;
–  regimul matrimonial ales: comunitatea legala, separatia de bunuri sau comunitatea conventionala;
– date privind actul de casatorie pe baza caruia se face inscrierea regimului comunitatii legale de bunuri;
– date privind actul prin care se modifica, se revoca sau se anuleaza conventia matrimoniala.

La cererea notarilor publici sau a oricarei persoane fizice sau juridice, chiar daca aceasta nu justifica un interes, R.N.N.R.M. elibereaza extrase privind datele inregistrate in cuprinsul acestuia, extrase care vor fi certificate de catre emitent. Extrasul nu va cuprinde CNP-ul si adresa sotilor.

Pentru inscrierea in R.N.N.R.M., precum si pentru interogarea R.N.N.R.M. se percepe taxa. Cuantumul si modalitatea de plata se stabilesc de Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici. Sunt scutite de taxa cererile adresate R.N.N.R.M. de catre autoritatile si institutiile publice.

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică