Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Drept civil, RNSJ

Actiunile posesorii in noul Cod civil

30 septembrie 2011 | JURIDICE.ro, Adrian DOBRE

1. Cadrul legal

În cadrul Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată (noul Cod civil), acţiunile posesorii sunt cuprinse în cadrul Cărţii a III-a – Despre bunuri, Titlul VIII – Posesia, Capitolul IV – Acţiunile posesorii, respectiv art. 949-952 inclusiv.

2. Noţiune

Acţiunea posesorie este acea acţiune prin care cel ce a posedat un bun timp de cel puţin un an poate solicita instanţei de judecată prevenirea ori înlăturarea oricărei tulburări a posesiei sale sau, după caz, restituirea bunului. De asemenea, posesorul este îndreptăţit să pretindă despăgubiri pentru prejudiciile cauzate.

3. Condiţiile de exercitare ale acţiunii posesorii

Pentru a putea fi exercitată acţiunea posesorie trebuie întrunite cumulativ următoarele condiţii:
– persoana să fi posedat bunul;
– trebuie să fi avut loc o tulburare de posesie;
– posesia bunului să se fi exercitat cel puţin 1 an.

Este considerat posesor cel ce stăpâneşte bunul, exercită în fapt prerogativele dreptului de proprietate asupra unui bun, comportându-se, astfel, ca un proprietar.

4. Persoanele împotriva cărora se pot introduce acţiunile posesorii

Acţiunile posesorii pot fi introduse şi împotriva proprietarului.

Acţiunea posesorie nu poate fi însă introdusă împotriva persoanei faţă de care există obligaţia de restituire a bunului.

5. Termenul de exercitare a acţiunii posesorii

În caz de tulburare ori de deposedare, paşnică sau violentă, acţiunea se introduce în termenul de prescripţie de un an de la data tulburării sau deposedării. Aşadar, numai înăuntrul termenului de 1 an de la data tulburării sau deposedării paşnice ori violente, poate fi introdusă acţiunea posesorie. Introducerea acţiunii posesorii după trecerea termenului de 1 an, va duce la respingerea acesteia ca fiind prescrisă.

Dacă tulburarea ori deposedarea este violentă, acţiunea poate fi introdusă şi de cel care exercită o posesie viciată, indiferent de durata posesiei sale. Viciile posesiei sunt: discontinuitatea, violenţa şi clandestinitatea. Posesia este discontinuă atât timp cât posesorul o exercită cu intermitenţe anormale în raport cu natura bunului. Discontinuitatea poate fi opusă posesorului de către orice persoană interesată. Posesia este tulburată atât timp cât este dobândită sau conservată prin acte de violenţă, fizică sau morală, care nu au fost provocate de o altă persoană. Posesia este clandestină, dacă se exercită astfel încât nu poate fi cunoscută. Numai persoana faţă de care posesia este tulburată sau clandestină poate invoca aceste vicii.  Posesia viciată devine utilă îndată ce viciul încetează.

6. Luarea măsurilor pentru conservarea bunului posedat

Dacă există motive temeinice să se considere că bunul posedat poate fi distrus ori deteriorat de un lucru aflat în posesia unei alte persoane sau ca urmare a unor lucrări, precum ridicarea unei construcţii, tăierea unor arbori ori efectuarea unor săpături pe fondul învecinat, posesorul poate să ceară luarea măsurilor necesare pentru evitarea pericolului sau, dacă este cazul, încetarea lucrărilor. Aceste măsuri sunt necesare pentru conservarea substanţei bunului posedat.

Până la soluţionarea cererii, posesorul ori, după caz, cealaltă persoană poate fi obligată la plata unei cauţiuni, lăsate la aprecierea instanţei, numai în următoarele situaţii:

a) dacă instanţa dispune, în mod provizoriu, deplasarea lucrului ori încetarea lucrărilor, cauţiunea se stabileşte în sarcina posesorului, astfel încât să se poată repara prejudiciul ce s-ar cauza pârâtului prin această măsură;

b) dacă instanţa încuviinţează menţinerea lucrului în starea sa actuală ori continuarea lucrărilor, cauţiunea se stabileşte în sarcina pârâtului astfel încât să se asigure posesorului sumele necesare pentru restabilirea situaţiei anterioare.

Din dispoziţiile prevăzute mai sus, rezultă că posesorul poate cere numai prin intermediul instanţei de judecată luarea măsurilor necesare pentru evitarea distrugerii sau deteriorării bunului pe care îl posedă. Măsurile pentru conservarea bunului au caracter provizoriu, mai précis până dispare starea de pericol asupra acestuia.

Adrian DOBRE
avocat, Baroul Bucureşti

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică