Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Actiunile posesorii in noul Cod civil


30.09.2011 | JURIDICE.ro, Adrian DOBRE
Secţiuni: Drept civil, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

1. Cadrul legal

În cadrul Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată (noul Cod civil), acţiunile posesorii sunt cuprinse în cadrul Cărţii a III-a – Despre bunuri, Titlul VIII – Posesia, Capitolul IV – Acţiunile posesorii, respectiv art. 949-952 inclusiv.

2. Noţiune

Acţiunea posesorie este acea acţiune prin care cel ce a posedat un bun timp de cel puţin un an poate solicita instanţei de judecată prevenirea ori înlăturarea oricărei tulburări a posesiei sale sau, după caz, restituirea bunului. De asemenea, posesorul este îndreptăţit să pretindă despăgubiri pentru prejudiciile cauzate.

3. Condiţiile de exercitare ale acţiunii posesorii

Pentru a putea fi exercitată acţiunea posesorie trebuie întrunite cumulativ următoarele condiţii:
– persoana să fi posedat bunul;
– trebuie să fi avut loc o tulburare de posesie;
– posesia bunului să se fi exercitat cel puţin 1 an.

Este considerat posesor cel ce stăpâneşte bunul, exercită în fapt prerogativele dreptului de proprietate asupra unui bun, comportându-se, astfel, ca un proprietar.

4. Persoanele împotriva cărora se pot introduce acţiunile posesorii

Acţiunile posesorii pot fi introduse şi împotriva proprietarului.

Acţiunea posesorie nu poate fi însă introdusă împotriva persoanei faţă de care există obligaţia de restituire a bunului.

5. Termenul de exercitare a acţiunii posesorii

În caz de tulburare ori de deposedare, paşnică sau violentă, acţiunea se introduce în termenul de prescripţie de un an de la data tulburării sau deposedării. Aşadar, numai înăuntrul termenului de 1 an de la data tulburării sau deposedării paşnice ori violente, poate fi introdusă acţiunea posesorie. Introducerea acţiunii posesorii după trecerea termenului de 1 an, va duce la respingerea acesteia ca fiind prescrisă.

Dacă tulburarea ori deposedarea este violentă, acţiunea poate fi introdusă şi de cel care exercită o posesie viciată, indiferent de durata posesiei sale. Viciile posesiei sunt: discontinuitatea, violenţa şi clandestinitatea. Posesia este discontinuă atât timp cât posesorul o exercită cu intermitenţe anormale în raport cu natura bunului. Discontinuitatea poate fi opusă posesorului de către orice persoană interesată. Posesia este tulburată atât timp cât este dobândită sau conservată prin acte de violenţă, fizică sau morală, care nu au fost provocate de o altă persoană. Posesia este clandestină, dacă se exercită astfel încât nu poate fi cunoscută. Numai persoana faţă de care posesia este tulburată sau clandestină poate invoca aceste vicii.  Posesia viciată devine utilă îndată ce viciul încetează.

6. Luarea măsurilor pentru conservarea bunului posedat

Dacă există motive temeinice să se considere că bunul posedat poate fi distrus ori deteriorat de un lucru aflat în posesia unei alte persoane sau ca urmare a unor lucrări, precum ridicarea unei construcţii, tăierea unor arbori ori efectuarea unor săpături pe fondul învecinat, posesorul poate să ceară luarea măsurilor necesare pentru evitarea pericolului sau, dacă este cazul, încetarea lucrărilor. Aceste măsuri sunt necesare pentru conservarea substanţei bunului posedat.

Până la soluţionarea cererii, posesorul ori, după caz, cealaltă persoană poate fi obligată la plata unei cauţiuni, lăsate la aprecierea instanţei, numai în următoarele situaţii:

a) dacă instanţa dispune, în mod provizoriu, deplasarea lucrului ori încetarea lucrărilor, cauţiunea se stabileşte în sarcina posesorului, astfel încât să se poată repara prejudiciul ce s-ar cauza pârâtului prin această măsură;

b) dacă instanţa încuviinţează menţinerea lucrului în starea sa actuală ori continuarea lucrărilor, cauţiunea se stabileşte în sarcina pârâtului astfel încât să se asigure posesorului sumele necesare pentru restabilirea situaţiei anterioare.

Din dispoziţiile prevăzute mai sus, rezultă că posesorul poate cere numai prin intermediul instanţei de judecată luarea măsurilor necesare pentru evitarea distrugerii sau deteriorării bunului pe care îl posedă. Măsurile pentru conservarea bunului au caracter provizoriu, mai précis până dispare starea de pericol asupra acestuia.

Adrian DOBRE
avocat, Baroul Bucureşti

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro