« Newsletter
Flux noutăţi
AnunţuriSistemul judiciarUNBR BarouriNotariatExecutoriUniversitariaInternaţionalJURIDICE.ro

BNR: moneda aniversara dedicata aniversarii a 450 de ani de la tiparirea Evangheliei in limba romana
27.09.2011 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Incepand de luni, 26 septembrie 2011, Banca Nationala a Romaniei a pus in circulatie o moneda de argint dedicata aniversarii a 450 de ani de la tiparirea Evangheliei in limba romana, potrivit unui comunicat al BNR.

Tirajul: 500 de bucăţi.

Pret de vanzare: 360 lei, exclusiv TVA.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint, se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Astfel, „caracteristicile monedei din argint sunt următoarele:

 • valoare nominală: 10 lei;
 • formă: rotundă;
 • diametru: 37 mm;
 • metal: argint;
 • titlu: 999‰;
 • greutate: 31,103 grame;
 • calitate: proof;
 • cant: zimţat.
 • Aversul prezintă în interiorul unui contur circular: inscripţia „ROMANIA“, imaginea unei tiparniţe Gutenberg şi a două cărţi tipărite, valoarea nominală „10 LEI“ şi stema României; circular, la exterior, un citat din Epilogul Evangheliei în limba română tipărită de către diaconul Coresi, în 1561: „MAI BINE E A GRAI CINCI CUVINTE CU INTELES, DECAT 10 MIE DE CUVINTE NEINTELESE IN LIMBA STRIINA”; în exergă, anul de emisiune „2011“.

  Reversul prezintă un detaliu de pe frontispiciul unei pagini din Evanghelia tipărită de diaconul Coresi; în stânga, anul tipăririi „1561“ şi numele tipografului „CORESI“; la exterior, inscripţia semicirculară „450 DE ANI DE LA TIPARIREA EVANGHELIEI IN LIMBA ROMANA“.

  Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limba română, engleză şi franceză.

  Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

  Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint, se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.”, se arata in comunicat.

  Cuvinte cheie:
  Secţiuni: _CONTENT | Toate secţiunile
  Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

  Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
  Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
  JURIDICE utilizează SmartBill

  Lasă un răspuns

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


  .
  PLATINUM Signature      

  PLATINUM  ACADEMIC

  GOLD                        

  VIDEO   STANDARD