Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
 1 comentariu

Ori e mustrare, ori e inchisoare
27.09.2011 | JURIDICE.ro, Radu NICOLAE

Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

În ochii cetăţenilor, sancţionarea disciplinară nu este investită cu puterea de a corecta realitatea. Atunci când un abuz este comis, când o ilegalitate pare să fi avut loc, când ceva nu funcţionază aşa cum trebuie, atât presa cât şi cetăţenii au reflexul de a invoca „parchetul”, „penalul”, „închisoarea”. Am întâlnit mulţi justiţiabili care clamează corupţia judecătorilor şi aduc drept singură dovadă cuprinsul unei hotărâri judecătoreşti, care li se pare că este nedereptă. Incompetenţa profesională, lipsa de interes şi de preocupare, munca superficială, regulile împovărătoare, lipsa de control managerial par a sta toate sub stindardul corupţiei, deşi nu acolo este locul lor.

Acestea pot fi tratate prin mecanisme disciplinare.

Anul trecut au fost formulate 740 de sesizări disciplinare privind 901 funcţionari publici¹. Dintre acestea, comisiile de disciplină au propus sancţionarea disciplinară a 560 de funcţionari publici1. 62% dintre sacţiunile aplicate efectiv au fost mustrări scrise. Aceste cifre pot părea mari sau mici, depinde cu ce le comparăm. Propun să le comparăm cu sistemul penal de sancţionare.

În anul 2010, parchetele au avut spre soluţionare 1.513.272 de dosare penale². Dintre acestea au fost soluţionate 518.218 dosare, din care doar în 8% din cazuri (41.934 dosare) s‐a dispus trimiterea în judecată. Au fost trimişi în judecată 56.949 inculpaţi persoane fizice şi 29 persoane juridice. Un calcul pur statistic ne‐ar conduce la concluzia că unul din cinci români adulţi a fost implicat într‐un dosar penal în anul 2010³. Dacă ne referim doar la infracţiunile de corupţie, DNA a avut de soluţionat în 2010 un număr de 5827 de dosare. Dintre acestea au fost soluţionate 2957, din care doar în 7.4% din cazuri (220 dosare) s‐a dispus trimiterea în judecată. În final, DNA a trimis în judecată 937 de inculpaţi⁴.

Aşadar, numărul total de persoane propuse pentru sancţionare disciplinară în sistemul public este mai mic decât numărul de persoane trimise în judecată de DNA. Puse în acest context, cifrele indifică o utilizare foarte scăzută a sancţiunii disciplinare ca modalitate de combatere şi prevenire a încălcării normelor de conduită profesională.

În plus, peste 90% din activitatea Ministerului Public, inclusiv a DNA este cea de netrimitere în judecată. Zeci de mii de persoane au fost cercetate pentru a se constata că, de fapt, nu s‐a comis nicio faptă penală. Poate însă s‐au comis multe abateri disciplinare care însă au rămas necercetate din cauza prejudecăţii că tot ce nu e sancţionabil cu închisoarea nu e demn de atenţie.

Numărul mare de netrimiteri în judecătă hrăneşte mai departe frustrarea publică. Percepţia că nu s‐a făcut dreptate alimentează percepţia corupţiei sistemului de justiţie, descurajează implicarea şi răsplăteşte cinismul cetăţenilor. Tot creştem capacitatea sistemului penal de a trata fapte nepenale şi ne mirăm că nu funcţionează. Şi poate o persoană eliminată disciplinar sau pe baza evaluărilor profesionale din sistemul public la momentul oportun nu mai ajunge la stadiul de mare corupt.

Până la noi ordine, România rămâne ţara extremelor: abuzurile pot fi demne fie de mustrare, fie de închisoare.


[1]Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, Raport semestrial privind respectarea normelor de conduită a funcţionarilor publici, standardele etice şi implementarea procedurilor disciplinare pentru semestrul al ii‐lea al anului 2010, p. 10 ‐ 11.

[2] Parchetul de pe lângă Înalta Curte de casaţie şi justiţie, Raport de activitate 2010, p. 41
[3] România penală: cum s‐a ajuns ca unul din cinci adulţi să fie cercetat de procurori, cursdeguvernare.ro
[4] Direcţia Naţională Anticorupţie, Raport privind activitatea desfăşurată de Direcţia Naţională Anticorupţie în anul 2010.


Radu NICOLAE, Centrul de Resurse Juridice

* multumim Centrului de Resurse Juridice

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti