Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

CSM a avizat conditionat proiectul de Lege ref. raspunderea disciplinara a magistratilor
28.09.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Marti, 27 septembrie 2011, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, elaborat de Ministerul Justiţiei, potrivit unui comunicat al CSM.

Plenul Consiliului a avizat condiţionat proiectul de lege, fiind astfel consecvent atât cu propria sa propunere legislativă înaintată Ministerului Justiţiei încă din toamna anului 2010, cât şi cu poziţia constantă exprimată de către întregul sistem judiciar.

Astfel, „sistemul judiciar îşi doreşte şi consideră necesară îmbunătăţirea reglementarii răspunderii disciplinare a magistraţilor. Avizul este însă condiţionat întrucât proiectul supus avizării nu pune în acord dispoziţiile referitoare la acest tip de răspundere cu principiul fundamental al înfăptuirii justiţiei de către magistraţi imparţiali, independenţi şi supuşi numai legii.

În acest context, Plenul CSM consideră că eficienţa actului de justiţie nu se rezumă doar la răspunderea disciplinară a magistraţilor şi apreciază controlul administrativ al hotărârilor judecătoreşti prevăzut în proiect ca fiind de natură a afecta grav independenţa magistratului şi securitatea realizării drepturilor cetăţenilor în justiţie.

Plenul CSM  susţine necesitatea eficientizării procedurii disciplinare printr-o Inspecţie Judiciară autonomă din punct de vedere administrativ şi prin inspectori judiciari independenţi din punct de vedere funcţional.

Condiţionalităţile identificate de Consiliul Superior al Magistraturii vor fi detaliate într-un document ce va fi prezentat cu ocazia dezbaterii în  Parlamentul României a proiectului de lege. Consiliul Superior al Magistraturii îşi exprimă intenţia de a participa la toate dezbaterile parlamentare vizând proiectul supus avizării, în considerarea prerogativelor sale de garant al independenţei justiţiei.”, se arata in comunicatul CSM.

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti