Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Horatius Dumbrava: Justitia este un domeniu de importanta nationala
29.09.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicitatii miercuri, 28 septembrie 2011, discursul sustinut de jud. Horatius Dumbrava, presedintele CSM, cu ocazia deschiderii anului judecatoresc:

„Stimată doamnă Preşedinte a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie,
Stimate domnule Prim Ministru,
Excelenţele voastre, doamnelor şi domnilor ambasadori,
Stimate domnule ministru,
Stimaţi colegi,
Stimaţi invitaţi,

Luna septembrie are, în fiecare an, semnificaţie aparte pentru sistemul de justiţie. Este luna în care judecătorii, procurorii, avocaţii, grefierii, juriştii se reîntorc în sălile de judecată, este perioada din an când justiţia îşi reînnoieşte misiunea sa în interesul cetăţeanului şi al statului de drept.

Un astfel de moment trebuie să-şi aibă un corespondent simbolic, iar gestul de azi, sub patronajul prestigioasei Academii Române, reprezintă un astfel de simbol. Dacă vreţi, este şi un gest de reverenţă faţă de magistraţi, judecători şi procurori, dar şi faţă de celelalte profesii juridice, care îşi îndeplinesc cu profesionalism şi abnegaţie rolul în societate: cel de apărare a drepturilor cetăţenilor şi de prezervare a statului de drept.

Ne dorim, atât Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cât şi CSM, să reînnodăm tradiţia simbolică a deschiderii anului judecătoresc în luna septembrie a fiecărui an cu gândul şi cu fapta nu numai la noi, cei ce reprezentăm profesiile juridice ce înfăptuiesc actul de justiţie, ci şi, mai ales, la cei faţă de care ne dedicăm munca noastră de zi cu zi, şi anume faţă de cetăţeni.

Pentru acest lucru ţin să mulţumesc, Academiei Române – Institutul de Cercetări Juridice „Academician Andrei Rădulescu”, personal domnului profesor universitar doctor Mircea Duţu pentru că a înţeles să găzduiască acest moment semnificativ pentru sistemul de justiţie.

De ce Academia Română? Pentru că azi, atât sistemul de justiţie, dar şi întreaga societate românească se află în faţa unor provocări de mare importanţă pentru viitorul nostru, şi anume intrarea în vigoare a Codului Civil – noului Cod civil – începând cu data de 01.10.2011, adică peste trei zile, şi iminenţa intrării în vigoare a celorlalte trei coduri – astfel de evenimente, dacă e să luăm în calcul periodicitatea adoptării unor astfel de acte normative, se întâmplă odată la 150 de ani!

Iar Academia Română prin faptul că este un simbol al spiritualităţii româneşti, un pilon al cercetării ştiinţifice, inclusiv juridice, este un participant activ în viaţa societăţii.

În acelaşi timp şi în continuarea celor spuse anterior, fără îndoială că efortul practicienilor, al nostru, al judecătorilor şi procurorilor, avocaţilor, grefierilor şi celorlalte profesii juridice, în aplicarea acestor acte normative de mare întindere trebuie să se întâlnească cu efortul teoreticienilor dreptului – or, cel mai important for care poate întruni aceste eforturi este şi trebuie să fie Academia Română.

Revenind la Codul Civil, ne revine sarcina tuturor celor mai sus pomeniţi. Suntem datori sa îl promovam cum se cuvine.

În această logică, judecătorul trebuie să ştie noile reglementări, şi deja o şi face, deşi trebuie să recunoaştem că timpul alocat studiului noilor reglementări se suprapune pe activitatea foarte intensă, mai ales la debutul anului judecătoresc, din instanţă.

La Institutul Naţional al Magistraturii s-au desfăşurat şi sunt încă în desfăşurare conferinţe timp de o lună prin care profesorii care au lucrat la Codul Civil, precum şi alţi specialişti, au pregătit aproape 400 de magistraţi cu privire la noile reglementări.

Dar si avocaţii, grefierii şi executorii trebuie să cunoască noile reglementări, iar CSM a încheiat un protocol cu autorităţile şi instituţiile din sistemul juridic care a dus la punerea în comun a resurselor umane şi financiare pentru organizarea unor sesiuni comune de pregătire – este pentru prima dată când în România profesiile juridice au acţiuni comune de asemenea amploare.

Şi, să nu uităm, cel mai important, este justiţiabilul. Si el trebuie să cunoască noile reglementări, pentru că, la urma urmei, el este destinatarul legii civile.

Justiţia este una civila cu preponderenţă dacă ne raportăm statistic – peste 80% la sută din cauzele aflate pe rolul instanţelor sunt civile, iar Consiliul Europei şi Uniunea Europeană recomandă ţărilor membre ca justiţia să fie aproape de cetăţean, marcând simbolic aceasta prin întâlniri cu organizaţii neguvernamentale şi jurnalişti, prin manifestări de tip „uşile deschise”.

CSM a aprobat pe 13 septembrie 2011 derularea unor astfel de activităţi, recomandând susţinerea din partea instanţelor, a unor manifestări de acest gen. Mulţi preşedinţi de instanţe au răspuns pozitiv şi le mulţumesc. Şi ei, şi noi am dovedit că ştim ce înseamnă spiritul civic, că ştim ce mult contează să ai un public informat şi cât de mult putem contribui la educaţia juridică a omului simplu, care trebuie să trăiască în respect faţă de lege şi având încredere în autorităţi. În acelaşi timp, justiţia dovedeşte prin această implicare activă că este conectată la nevoile societăţii, că nu trăieşte într-un turn de fildeş.

Însă, nu pot să nu spun, profitând şi de prezenţa domnului Prim Ministru azi, aici, la acest eveniment important – fapt ce subliniază dacă mai e nevoie că există acel respect reciproc între puterile statului în ideea colaborării pentru binele comun –, că reuşita aplicării noului Cod Civil şi a viitoarelor noi coduri nu ţine numai de cunoaşterea literei lor. Ţine şi de pregătirea infrastructurii în instanţe, de revizuirea schemelor, de redistribuirea raţională a posturilor, într-un cuvânt, de alocarea unor resurse suficiente sistemului judiciar. O reforma legislativă de asemenea amploare nu se poate susţine doar prin lectură si informare, ci presupune în mod obligatoriu orientarea către sistemul judiciar a resurselor bugetare suficiente pentru a o transforma într-o reuşită. Strategia financiar fiscală, adoptată de Guvern în luna august, sper să concretizeze acest deziderat.

Justiţia trebuie să primească atenţia ce i se cuvine ca domeniu de importanţă naţională. Credem în continuare că este nevoie de realizarea unui acord  global, transpartinic, pentru dezvoltarea justiţiei în decada următoare, aceasta fiind o provocare şi o responsabilitate comună atât reprezentanţilor a sistemului judiciar, cât şi ai puterii legislative şi executive.

România trebuie să fie stat de drept şi va fi în momentul în care toate instituţiile şi autorităţile statului se vor conduce numai după lege. Responsabilitatea incumbă deopotrivă legislativului – care trebuie să emită legi drepte şi uşor de înţeles, executivului – care trebuie să pună în mod corect în aplicare şi executare atât legile, cât şi hotărârile judecătoreşti care au putere de lege in momentul in care devin definitive, dar şi sistemului  de justiţie – care trebuie sa rezolve în termen rezonabil si in mod unitar litigiile juridice.

În final, vă mulţumesc pentru prezenţa dumneavoastră azi, aici, la acest eveniment important pentru justiţia română şi, în acelaşi timp, sper ca anul viitor deschiderea anului judecătoresc să o sărbătorim împreună în „Sala Paşilor Pierduţi” al noului sediu al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Judecător Nicolae Horaţius DUMBRAVĂ

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti