Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Retrocedarea unui bun imobil ce a apartinut unui cult religios. Dreptul de accesiune asupra adaugirilor
29.09.2011 | JURIDICE.ro, Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept civil
JURIDICE - In Law We Trust

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au apreciat (în cuprinsul Deciziei nr. 5267 din 25 noiembrie 2010 pronunţată în recurs de Secţia contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curti de Casaţie şi Justiţie având ca obiect anularea deciziei de retrocedare a unui bun imobil ce a aparţinut unui cult religios) că, în conformitate cu prevederile art. 1 alin. (3) din O.U.G. nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România, adăugirile care nu depăşesc 50% din aria desfăşurată actuală a imobilului se preiau de către beneficiarul retrocedării, cu obligaţia corelativă a despăgubirii fostului deţinător cu contravaloarea lor, aceasta fiind calea aleasă de legiuitor pentru a asigura  un echilibru rezonabil între interesele beneficiarului retrocedării şi interesul public, în aplicarea principiului accesiunii  imobiliare artificiale. In acest sens, distincţiile raportate la valabilitatea titlului statului nu prezintă relevanţă sub aspectul dreptului de accesiune asupra adăugirilor, întrucât din conţinutul O.U.G. nr. 94/2000 rezultă că a fost instituit acelaşi regim de reglementare pentru imobilele are au aparţinut cultelor religioase din România, preluate cu sau fără titlu valabil de statul român.

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti