Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Retrocedarea unui bun imobil ce a apartinut unui cult religios. Dreptul de accesiune asupra adaugirilor


29 septembrie 2011 | JURIDICE.ro, Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au apreciat (în cuprinsul Deciziei nr. 5267 din 25 noiembrie 2010 pronunţată în recurs de Secţia contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curti de Casaţie şi Justiţie având ca obiect anularea deciziei de retrocedare a unui bun imobil ce a aparţinut unui cult religios) că, în conformitate cu prevederile art. 1 alin. (3) din O.U.G. nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România, adăugirile care nu depăşesc 50% din aria desfăşurată actuală a imobilului se preiau de către beneficiarul retrocedării, cu obligaţia corelativă a despăgubirii fostului deţinător cu contravaloarea lor, aceasta fiind calea aleasă de legiuitor pentru a asigura  un echilibru rezonabil între interesele beneficiarului retrocedării şi interesul public, în aplicarea principiului accesiunii  imobiliare artificiale. In acest sens, distincţiile raportate la valabilitatea titlului statului nu prezintă relevanţă sub aspectul dreptului de accesiune asupra adăugirilor, întrucât din conţinutul O.U.G. nr. 94/2000 rezultă că a fost instituit acelaşi regim de reglementare pentru imobilele are au aparţinut cultelor religioase din România, preluate cu sau fără titlu valabil de statul român.

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii