BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti
VLAD CENUSE & ASOCIATII
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Actiune in despagubiri formulata in temeiul Legii contenciosului administrativ

30.09.2011 | JURIDICE.ro, Corina CIOROABĂ
Abonare newsletter

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au apreciat (în cuprinsul Deciziei nr. 5144 din 19 noiembrie 2010 pronunţată în recurs de Secţia contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curti de Casaţie şi Justiţie având ca obiect recursul la actiunea in despăgubiri pentru prejudiciul produs printr-un act administrativ nelegal) că, dispoziţiile alin. (1) al art. 19 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 reglementează o situaţie de excepţie de la regula acţiunilor ”de plina jurisdicţie” prevăzute de art. 8. coroborat cu art. 11 din lege, instituind posibilitatea introducerii acţiunii în despăgubiri printr-o acţiune separată, ulterioară cererii principale de anulare a actului administrativ fiscal. În acest sens, instanţa a apreciat că acţiunile introduse ulterior, în baza art. 19, trebuie să fie în mod real motivate pe o situaţie obiectivă, iar reclamantul trebuie să probeze momentul la care a luat cunoştinţă de întinderea pagubei şi să respecte termenul de prescripţie de un an calculat de la data când a cunoscut sau trebuia să cunoască întinderea pagubei. Instanţele trebuie să ţină seama de împrejurarea că recurentul a mai solicitat anterior despăgubiri, odată cu introducerea cererii în anularea actului administrativ fiscal, cunoscând astfel de la această dată întinderea pagubei în sensul art. 19 alin. 1 din Legea contenciosului administrativ.

Corina CIOROABĂ

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week