Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Curtea de Apel Constanta. Obligatia de garantie impotriva evictiunii in situatia unor instrainari succesive
28.09.2011 | JURIDICE.ro, Raluca CÎRSTEA

JURIDICE - In Law We Trust

Judecătorii Mihaela Ganea, Vangheliţa Tase şi Gabriel Lefter au apreciat (în cuprinsul deciziei civile nr. 450 din 14 decembrie 2009 pronunţată în recurs de Secţia civilă, minori şi familie, litigii de muncă şi asigurări sociale a Curţii de Apel Constanţa având ca obiect obligaţie de a face – JURINDEX20103612833) că, în situaţia unui bun care a făcut obiectul unor înstrăinări succesive, nu se poate impune în sarcina ultimului vânzător obligaţia de dezdăunare pentru evicţiune în condiţiile în care respectivul contract de vânzare-cumpărare nu a fost contestat. Garanţia pentru evicţiune operează, în absenţa oricărei culpe a vânzătorilor succesivi, în sarcina primului vânzător, ultimul cumpărător evins având dreptul şi posibilitatea de a promova acţiune în garanţie direct împotriva primului vânzător sau împotriva tuturor vânzătorilor succesivi. Curtea a apreciat că „soluţia astfel prefigurată vine în concordanţă cu jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului în aplicarea principiului instituit prin art. 1 din protocolul I al CEDO, fiind acreditată ideea că atenuarea încălcărilor aduse de fostul regim din România dreptului de proprietate ,,nu trebuie să creeze noi neajunsuri disproporţionate’’ (cauza Raicu c. României) şi că nu poate fi ignorată nici cerinţa respectării securităţii raporturilor juridice (cauza Brumărescu c. României).”

Raluca CÎRSTEA
avocat stagiar SĂVESCU VOINESCU ŞI ASOCIAŢII

Secţiuni: Drept civil, Jurisprudență Curți de Apel | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO