Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare

Schoenherr: 15 ani in Romania


29 septembrie 2011 | Andrei RIGU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Acum două săptâmâni, am avut plăcerea să particip la aniversarea a 15 ani de prezență a Schoenherr în România. Cunoșteam într-o oarecare măsură firma Schoenherr și cu siguranță mai auzisem de aceasta înainte, dar nu mai participasem la niciun eveniment organizat de ei așa că eram curios care o să fie atmosfera.

Invitația descria rezervat evenimentul dar totuși mi-a atras atenția componenta artistică pe care o menționa: reprezentații din partea artiștilor români talentați, un show unic de artă contemporană și muzică live cu trupa britanică Platform Six. Interesant, o să fie și spectacol, mi-am spus.

Locul de desfășurare a fost Palatul Bragadiru, o clădire superbă într-un cartier uitat de autorități și ignorat de localnici. Încă de la intrare invitația și-a demonstrat veridicitatea, fiind întâmpinat de un muzician la harpă și o pânză pe care toți invitații erau poftiți să-și lase amprenta. Unii dintre aceștia erau mai timizi și d-abia apăsau pensula, în timp ce alții erau mai curajoși și încercau să intre în pielea lui Picasso, Van Gogh sau Nicolae Grigorescu. Sunt foarte curios ce operă de artă a ieșit în final și sper să o văd cu prima ocazie cu care vizitez Schoenherr. Sala Colloseum, locul principal de desfășurare a aniversării, dar și grădina palatului au fost decorate cu un superb joc de lumini, în armonie cu evenimentele ce urmau pe scena aranjată în sala de bal.

La puțin timp după sosirea mea, sărbătoarea a început prin discursurile a două persoane marcante pentru Schoenherr Romania: Sebastian Guțiu și Christoph Lindinger. Dacă discursul domnului Guțiu a fost unul calm, scurt și la obiect, nu același lucru se poate spune și despre discursul domnului Lindinger. Neconvențional, amuzant și direct, Christoph a povestit despre natura nu atât de diferită dintre austrieci și români care a făcut posibilă această colaborare de succes și modul concret de colaborare cu Schoenherr România ce a dezvoltat firma atât pe plan local, dar și pe plan internațional. În momentul acela mi-am spus că trebuie să aflu mai mult despre cum a început această relație și cum au fost puse bazele Schoenherr în România chiar de la acest om.

Imediat după discursuri arta a ocupat scena cu spectacolul de tango a doi talentați dansatori români: Monica Petrică și Răzvan Mazilu. Tangoul a fost urmat de pantomina, de asemenea din partea a doi artiști cunoscuți, Violeta Totir și Dragoș Huluba. Pe urmă din nou tango și iar pantomima, într-un mozaic de sentimente și trăiri contradictorii.

Seara a continuat cu obișnuitele socializări și schimburi de cărți de vizită până la momentul în care am fost prezentat domnului Lindinger. Nu am ezitat niciun moment și am profitat de prezența omului care a stat la baza Schoenherr în România pentru a afla mai multe detalii despre cum a început totul.

Astfel, Schoenherr a deschis un birou în România în 1996 deoarece a văzut potențialul pe care țara noastră îl avea în acel moment. Mai exact, o bancă a dorit asistența Schoenherr pentru o tranzacție în România și omul cel mai potrivit pentru aceasta a fost considerat Christoph. Chritoph se afla în vacanță în Spania la momentul respectiv și a acceptat să vină tocmai până în Arad, lucru deloc ușor ținând cont de legăturile de transport ale anului 1996. Banca respectivă dorea să facă o preluare ce i-ar fi asigurat doar 2% din piața din România și Christoph cunoștea că ar fi fost nevoie de cel puțin 20% pentru a conta cu adevărat, moment care a însemnat startul Schoenherr în România.

Perioada imediat următoare a reprezentat un Wild Wild East pentru Christoph și asociații săi. Primele impresii despre România s-au învârtit în jurul contradicției dintre opulență excesivă și lipsuri de bază în societatea românească, avocați fără experiență, birouri mici și aglomerate, frecvente schimbări de sediu datorită creșterii permanente a echipei, recrutări neconvenționale și secretare fără simțul umorului.

O vizibilă creștere în valoarea și activitatea biroului a fost cooptarea lui Markus Piuk în echipă. Markus este descris de Christoph ca fiind și “mai nebun” ca el, iar din cele povestite acest lucru nu poate însemna decât curaj și inițiativă, valori care au stat la baza Schoenherr de la bun început. Tot de venirea lui Markus se leagă și formarea echipei care acum stă la baza Schoenherr. Astfel, Christoph și Markus se gândeau cum pot forma o echipă de avocați pregătită atât pentru vremurile nesigure de la momentul respectiv, dar și pentru dezvoltarea viitoare a firmei și abordarea unor noi domenii ale dreptului. Și răspunsul lor a fost Club A.

La momentul respectiv, anii 98 – 00, cel mai cunoscut și apreciat club al studenților din București era fără îndoială Club A. Dacă trebuia să găsești studenți nonconformiști, dezinvolți și cu o perspectivă modernă, Club A era locul unde trebuia să cauți.

Așa au făcut și Markus și Christoph și i-au găsit pe Mihai Rădulescu, Matei Florea și Sebastian Guțiu, avocați care sunt parteneri în cadrul Schoenherr România împreună cu Dan Costinescu și Narcisa Oprea.

L-am întrebat pe Christoph cum a trecut Schoenherr de perioada de criză și acesta m-a surprins cu un raspuns foarte ferm: Cu bine!

Schoenherr nu este o firmă a piețelor de capital astfel că până în 2009 am avut o creștere fermă, urmată de o scădere cu 15%, iar în acest an am revenit la nivelul din 2009.”

Dar în continuare ce se va întâmpla, cum estimați că va evolua firma?

Vor urma 2 ani de stagnare, perioada în care estimăm că veniturile noastre nu vor scădea și vom menține actuala echipă. Accentul în perioada următoare va fi pus pe refinanțare și restructurare și pe micșoarea diferenței de integrare dintre estul Europei și vestul Europei. De exemplu, țările din Benelux sunt aproape complet integrate, în timp ce România, Bulgaria, Turcia sunt aproape deloc integrate. Noi vedem aici creștere, creștere a afacerilor, a investițiilor. Schoenherr este pregătită să asiste această creștere și în această zonă a Europei nu mai există altă firmă care să poată oferi consultanța necesară la nivelul la care o facem noi.

Am dorit mult să obțin un mesaj pentru viitor de la Christoph și, din nou foarte sigur și ferm, acesta mi-a transmis: “Să nu îndrăzniți să vă îndoiți de Europa.”

Ora fiind destul de înaintată, am mai stat un pic de vorbă cu vechi colege de ELSA București și, în ritmurile melodiei cântate live de Platform Six “Are you gonna go my way?”, am părăsit aniversarea a 15 ani de Schoenherr în România.

Per total, evenimentul a fost unul reușit și dacă aceștia vor continua “their way” ca și până acum, poziția de firmă de avocatură de top din România le va fi asigurată.

Andrei RIGU
Key Account Manager JURIDICE.ro

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii