Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

UNBR denunta impostura si practicarea in mod nelegal a profesiei de avocat
29.09.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Comisia Permanentă a Uniunii Naţionale a Barourilor din România, în numele celor 26.756 de avocaţi care îşi desfăşoară profesia în România, în baza Legii nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată în Monitorul Oficial nr. 98 din 07 februarie 2011, a reacţionat public faţă de desfăşurarea, la data de 29 septembrie 2011, în incinta clădirii Parlamentului României a unor manifestări organizate de entitatea auto-intitulată „Uniunea Naţionala a Barourilor din România”, iniţiată de persoana particulară Pompiliu Bota.

Această entitate activează contrar art. 60 alin. (6) din Legea nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată în Monitorul Oficial nr. 98 din 07 februarie 2011 iar asocierea Parlamentului cu activităţi ilegale subminează autoritatea instituţională a acestuia şi atentează la principiile statului de drept în România, se arată în comunicatul UNBR. Textul integral al comunicatului, semnat de către Preşedintele UNBR, av. dr. Gheorghe Florea:

„Comisia Permanentă a Uniunii Naţionale a Barourilor din România, organ de conducere al profesiei de avocat, cu activitate permanentă, care funcţionează potrivit dispoziţiilor Legii nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată în Monitorul Oficial nr. 98 din 07 februarie 2011, îşi exprimă îngrijorarea faţă de lipsa de reacţie şi implicarea Parlamentului României în susţinerea activităţilor desfăşurate de structura asociativă auto-intitulată „Uniunea Naţională a Barourilor din România” care este înfiinţată la iniţiativa persoanei fizice Pompiliu Bota şi care funcţionează ilegal.

Precizăm că din iniţiativa persoanei fizice sus-menţionate au fost create Asociaţia de binefacere „Bonis Potra” din Deva, Asociaţia de binefacere „Figaro Potra” din Alba Iulia şi filiala Băleşti Gorj a Asociaţiei de binefacere „Figaro Potra”, în temeiul O.G. nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii.

Legea nu permite înfiinţarea de către particulari de „barouri” sau „uniuni de barouri”.

Justiţia a sancţionat înfiinţarea de către particularul Pompiliu Bota a unor „barouri”, astfel:

– prin decizia civilă nr. 6618 din 26 noiembrie 2004 pronunţată în dosarul nr. 5324/2002, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Civilă şi de Proprietate Intelectuală a respins cererea de înscriere în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor a Asociaţiei „Bonis Potra”;

– prin decizia civilă nr. 6619 din 26 noiembrie 2004 pronunţată în dosarul nr. 5325/2002, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Civilă şi de Proprietate Intelectuală a respins cererea de înregistrare a Asociaţiei de binefacere „Figaro Potra” în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor;

– prin sentinţa civilă nr. 51 din 20 decembrie 2004 a Judecătoriei Târgu-Jiu, judeţul Gorj, definitivă prin decizia civilă nr. 307/A din 6 iulie 2007 a Tribunalului Gorj, Secţia Civilă, rămasă irevocabilă la 06.11.2007 prin anularea recursului formulat de Filiala Băleşti Gorj a Asociaţiei de binefacere „Figaro Potra” în dosarul nr. 180/95/2005 al Curţii  de Apel Craiova. Contestaţia în anulare formulată de Filiala Băleşti Gorj a Asociaţiei de binefacere „Figaro Potra” a fost respinsă la 28.02.2008 în dosarul nr. 180.1/95/2005 de către Curtea de Apel Craiova.

Entităţile auto-intitulate „barouri” şi „Uniunea Avocaţilor din România” / „Uniunea Naţională a Barourilor din România”, create de membrii filialei Băleşti Gorj a Asociaţiei „Bonis Potra” nu au fost înregistrate prin vreo hotărâre judecătorească prin care, chiar cu încălcarea vădită a dispoziţiilor Legi nr. 51/1995 şi OG nr. 26/2000, să se pretindă că li s-ar fi acordat personalitate juridică.

Desfăşurarea la 29.09.2011 în incinta Parlamentului României a manifestărilor organizate de o structură care funcţionează cu încălcarea art. 60 alin. (6) din Legea nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, unită cu împrejurarea că în spaţiul public, în mod regretabil, parlamentari ce aparţin unor partide politice parlamentare, susţin presiunile pe care persoane particulare, organizate contrar Legii nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, le fac împotriva autorităţii judecătoreşti pentru a se permite participarea acestora în activităţile desfăşurate de justiţie cu ignorarea şi încălcarea legii, îndeamnă la ignorarea şi încălcarea legii.

Comisia Permanentă a Uniunii Naţionale a Barourilor din România, în numele celor 26.756 de avocaţi înscrişi în barourile care funcţionează cu respectarea legii, exprimă încrederea că Justiţia, prin Ministerul Public, va apăra profesia de avocat de impostură şi agresiune prin practică nelegală, iar Parlamentul României şi partidele politice parlamentare se vor delimita de orice activităţi care subminează statul de drept în România.”

Anexe:

>> Dec._6618/26.11.2004, ICCJ,_dos._5324/2002

>> Dec._6619/26.11.2004,_ICCJ, dos._5325/2002

>> Sent._51/20.12.2004,_Jud._Tg_Jiu, dos._9/PJ/2004

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti