Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC
3 comentarii

Vine 1 octombrie. Vine Codul!
30.09.2011 | JURIDICE.ro, Cristi DANILET

JURIDICE - In Law We Trust

Acum doua saptamani, sub coodonarea CSM, a inceput oficial seria de manifestari prilejuite de Ziua Europeana a Justitiei Civile. O sarbatoare anuala – 25 octombrie – initiata de Consiliul Europei si Uniunea Europeana, aceasta are ca obiectiv apropierea Justitiei de cetatean. Si Justitia este mai aproape de cetatean prin specificul ei: zilnic judecatorii rezolva litigii de vecinatate, de succesiune, de fond funciar, nerespectari de contracte, neintelegeri familiale sau neintelegeri la locul de munca. Toate acestea sunt aspecte civile. Iar 80% dintre litigiile din Romania sunt reprezentate de aceste cauze civile – procese multe, procese grele, care nu fac deliciul stirilor de seara dar care solicita resurse considerabile din partea sistemului. Resurse care nu sunt alocate sistemului într-o proporţie adecvată deşi sunt uriaşe pretenţiile de a face faţă reformelor legislative. Iar pentru aceasta, puterile trebuie să colaboreze. Din partea legislativului şi executivului însă, nici un semn – doar o birocraţie uriaşă: rapoarte făcute în pripă, coduri modificate înainte de a intra în vigoare, legi care nu se ştie când devin aplicabile, studii de impact cu calcule greşite. Însă cu pericoluase intenţii de preluare a controlului asupra Justiţiei. De aceea, noi cei din CSM va trebuie sa actionam ferm pentru protejarea independentei Justitiei dar si pentru responsabilizarea ei.

Pe 28 septembrie 2011 am sărbătorit Deschiderea Anului Judiciar. Initiat de CSM si ICCJ, aceasta sarbatoare va deveni un eveniment anual, menit sa marcheze reluarea dupa vacanta judecatoreasca a functionarii sistemului juridic – singurul mecanism din orice societatea democratica menita sa ocroteasca drepturile omului. Invitatii au vorbit despre traditia pe care Romania a avut-o in privinta Deschiderii anului judiciar si reinnodarea acestui moment care a regăsit alături toate autoritatile menite sa contribuie la bunul mers al justitiei. De la vorbe la fapte însă e încă o mare distanţă.

Din 1 octombrie 2011 va începe aplicarea in Romania a unui Nou Cod Civil. Ultima dată acest lucru s-a întâmplat în urmă cu 146 ani şi 10 luni. Suntem datori sa promovam noul Cod în toate mediile, profesioniste sau nu. Judecatorii vor primi înregistrările conferinţelor desfăşurate la INM în ultima lună în cadrul cărora profesorii ce au lucrat la cod le-au explicat noutăţile. Academia Română deja a publicat o prima carte despre instituţiile noi juridice. Avocaţii derulează deja de câteva luni conferinţe de pregătire. Grefierii au început să fie pregătiţi prin SNG. Notarii au şi publicat un îndrumar. Mai mult, la nivelul CSM se elaborează în fiecare săptămână materiale prin care se prezintă sinteze din noile instituţii care se trimit instanţelor ce organizează conferinţe de presă pentru a le comunica publicului. Şi cele mai multe au înţeles să îşi îndeplinească rolul pe care îl au în educaţia juridică a cetăţenilor.

1 octombrie este sâmbătă. Începem o nouă eră.

Jud. Cristi DANILET
Membru CSM

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Au fost scrise până acum 3 de comentarii cu privire la articolul “Vine 1 octombrie. Vine Codul!”

 1. Florin RADU spune:

  In curand, cei care au decis introducerea integrala (si nu in timp, esalonat, pe capitole) a codului civil, isi vor da seama ca au facut o uriasa greseala, care va da lovitura fatala sistemului juridic romanesc. Ei nu au inteles ca nu Constitutia, ci Codul civil este, de departe, cea mai importanta lege a unei tari.
  Va fi prea tarziu cand vor realiza aceste lucruri…

 2. Mihai COSTACHE spune:

  Nici nu a intrat in vigoare si deja a aparut o OUG de modificare… 🙂

 3. Surse serioase din Consiliul Legislativ spuneau că Noul Cod Civil va mai suferi cel puțin 500 de modificări, pe ici pe colo.
  Într-adevăr, instituția logodnei era necesară și utilă și mai ales modernă pentru societatea românească.
  În schimb, căsătoria între persoane de același sex este interzisă și nici nu e recunoscută.
  Păi parcă România a semnat tratate internaționale de recunoaștere a căsătoriilor în spațiul european. În multe țări căsătoriile între persoane de același sex sunt oficiate și legiferate.
  Care sunt noutățile din Noul Cod Civil?
  Deja există multe probleme și neclarități și chiar norme care încalcă tratatele internaționale.

  Băieții traducători din Codul Civil din Quebec au probleme cu limba română.
  Jonglează cu româna și cu franceza dar nu cunosc bine niciuna din limbi.

  Codul Civil este scris într-o combinație de română și franceză juridică numită ”limba fraiereză”.

  Oricum, odată cu sosirea noilor coduri, viața juridică din România va deveni foarte interesantă.

  Toată jurisprudența română s-a dus pe apa sâmbetei. Urmează cristalizarea unei noi jurisprudențe în următorii 20 de ani.

  Până atunci, șmecherii vor avea timp să profite după urma Codurilor.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.