Dreptul securităţii sociale

Parlamentul European a adoptat concesii bugetare pentru statele care dezvolta un Pilon II de pensii private obligatorii
01.10.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Dreptul securitatii sociale, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Parlamentul European a adoptat in cadrul sedintei plenare din 28 septembrie 2011 pachetul de guvernanta economica europeana, set de 6 acte normative care include concesii bugetare pentru statele comunitare care isi dezvolta un Pilon II de pensii private obligatorii, precum Romania. Masura prevede un tratament preferential al costurilor bugetare asociate implementarii unui asemenea sistem de pensii private, prin excluderea contributiilor virate catre fondurile de pensii de la calculul deficitului bugetar si de la datoria publica, in analiza efectuata de institutiile europene cu privire la bugetele nationale ale statelor membre, informeaza Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (www.apapr.ro).

De asemenea, Parlamentul a votat si o clauza care descurajeaza puternic statele membre sa isi afecteze sistemele de tip Pilon II, intrucat orice reversare a acestor reforme va fi considerata o masura negativa si care nu imbunatateste sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice, nefiind deci luata in considerare in cadrul procedurilor de analiza a deficitului bugetar si datoriei publice.

Cornelia COMAN, Presedintele APAPR: „Aceste masuri reprezinta un semnal clar de sprijin din partea Uniunii Europene, pe care il asteptam de mult si il salutam. Autoritatile europene dau astfel mesajul ca implementarea sistemelor de pensii private de tip Pilon II in statele Europei Centrale si de Est, inclusiv in Romania, trebuie sa continue si ca sprijina activ aceasta politica economica, prin masurile de concesii bugetare adoptate recent, dupa mai bine de un an de negocieri politice intre toate cele 27 de state UE. [..] Practic, acest pachet legislativ european contribuie la reducerea influentei politicului national asupra viitorului sistemelor de pensii private, indicand faptul ca Pilonul II reprezinta o reforma benefica pe termen mediu si lung, solida si dezirabila, sprijinita de comunitatea europeana.”

Comunicatul oficial al PE: Parliament gives green light to future economic governance plans

Extrase relevante (APAPR) :

„Implementarea unor reforme structurale majore ar trebui de asemenea luata in considerare in acordarea permisiunii statelor de a devia temporar de la indeplinirea obiectivului bugetar pe termen mediu sau de la ajustarile necesare pentru in vederea acestui obiectiv, cu conditia mentinerii unei marje de siguranta fata de valoarea de referinta a deficitului bugetar. O atentie deosebita trebuie acordata in acest context reformelor sistemice de pensii, in cazul carora devierea de la obiectivul bugetar trebuie sa reflecte costul suplimentar direct al transferului de contributii de la sistemul public de pensii la Pilonul II administrat privat. Masurile care ar transfera orice active de la Pilonul II inapoi catre sistemul public de pensii vor fi considerate de natura conjuncturala si deci excluse din analiza structurala privind evolutia statelor catre obiectivul bugetar de termen mediu.”

„O atentie deosebita va fi acordata reformelor sistemelor de pensii care introduc un sistem multi-pilon care include un Pilon II obligatoriu administrat privat. Statelor membre care implementeaza acest tip de reforma le va fi permis sa devieze de la traseul de ajustare in vederea indeplinirii obiectivului bugetar pe termen mediu sau chiar de la insusi obiectivul bugetar pe termen mediu, in contextul in care devierea reflecta costul suplimentar direct al acestei reforme in cadrul executiei bugetare consolidate, cu conditia mentinerii unei marje de siguranta fata de valoarea de referinta a deficitului bugetar.”

„Comisia si Consiliul, atunci cand analizeaza daca statele membre respecta criteriile comunitare privind deficitul bugetar si datoria publica si in fazele ulterioare ale implementarii procedurii de deficit excesiv, vor lua in considerare implementarea unor reforme ale sistemelor de pensii care introduc un sistem multi-pilon ce include un Pilon II privat obligatoriu si costul efectiv al acestuia.”

„In cazul statelor membre in care deficitul excesiv fata de valoarea de referinta reflecta implementarea unei reforme a pensiilor care introduce un sistem multi-pilon ce include un Pilon II obligatoriu administrat privat, Comisia si Consiliul vor lua de asemenea in considerare costul acestei reforme in analiza evolutiei deficitului bugetar in cadrul procedurii de deficit excesiv, cata vreme deficitul nu depaseste semnificativ un nivel care poate fi considerat apropiat de valoarea de referinta iar ponderea datoriei publice nu depaseste valoarea de referinta, cu conditia mentinerii stabilitatii fiscale de ansamblu.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti