Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

OUG pentru reglementarea unor masuri necesare intrarii in vigoare a noului Cod civil
03.10.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

Secţiuni: Drept civil, Drept comercial, Dreptul familiei, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 696 din data de 30 septembrie 2011 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 79/2011 pentru reglementarea unor masuri necesare intrarii in vigoare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil.

Reglementarile  instituite prin ordonanta de urgenta au ca scop armonizarea legislatiei actuale cu noile reguli consacrate de Legea nr. 287/2009 privind Codul civil. Masurile legislative adoptate vizeaza, in principal, urmatoarele aspecte:

1. Modificarea OG nr. 89/2000 privind unele masuri  pentru autorizarea operatorilor si efectuarea inscrierilor in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare

In conformitate cu dispozitiile noului Cod Civil, actul normativ stabileste ca inregistrarea operatiunilor privind ipotecile mobiliare, a operatiunilor asimilate acestora, a altor drepturi prevazute de lege, precum si publicitatea operatiunilor juridice prevazute de lege se efectueaza, daca prin lege nu se prevede altfel, in AEGRM, care constituie un sistem de evidenta a prioritatii ipotecilor mobiliare si de publicitate, structurat pe persoane si bunuri.

Ipotecile mobiliare, gajul mobiliar, precum si orice alte operatiuni asimilate acestora, pentru care legea prevede inscrierea in arhiva in vederea efectuarii publicitatii, se inscriu in arhiva prin completarea formularelor de aviz de ipoteca mobiliara.

Inregistrarea in arhiva a avizelor de inscriere se efectueaza de operatori si de agentii acestora,. Accesarea arhivei este permisa numai prin intermediul aplicatiilor software puse la dispozitie de Corpul operatorilor si avizate de Autoritatea de Supraveghere.

Alaturi de avizele de inscriere a operatiunilor juridice aferente ipotecii mobiliare, in AEGRM  se vor inscrie si avizele aferente operatiunilor de fiducie.

Alte modificari se refera, in principal, la:
– completarea atributiilor Corpului operatorilor (asociatia profesionala a operatorilor autorizati), care va putea participa alaturi de Autoritatea de Supraveghere la elaborarea regulamentului pentru organizarea si functionarea AEGRM si poate propune Autoritatii de Supraveghere luarea de masuri disciplinare impotriva operatorilor si agentilor imputerniciti ai acestora;
– precizarea criteriilor si conditiilor de autorizare a operatorilor;
– stabilirea taxelor pentru inscrierea in arhiva a opratiunilor de fiducie;
– precizarea persoanelor care pot solicita inscrierea in arhiva, cu mentionarea tipului de aviz pe  care au dreptul sa-l inscrie;
– introducerea unor prevederi referitoare la faptele care constituie abateri disciplinare pentru operatori si sanctiunile aplicabile.

2. Modificarea OUG nr. 119/2007 privind masurile pentru combaterea intarzierii executarii obligatiilor de plata rezultate din contracte comerciale

– intrucat noul Cod civil consacra termenul de „profesionist”, in locul celui de ”comerciant”, in tot cuprinsul OG nr. 119/2007, notiunea de ”contract comercial” se inlocuieste cu cea de ”contract incheiat intre profesionisti”;
– referirea la art. 43 din Codul Comercial, este inlocuita cu trimiterea la reglementarea corespunzatoare din noul Cod Civil.

3. Completarea Legii nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 278/2009 privind Codul civil

Se introduc noi dispozitii referitoare la instanta competenta sa solutioneze cererile referitoare la executarea  ipotecii mobiliare prin vanzarea bunului ipotecat, prevazuta la art. 2.445 din noul Cod civil.
In acest sens, se precizeaza cererea de incuviintare a executarii  ipotecii mobiliare prin vanzarea bunului ipotecat este de competenta judecatoriei de la domiciliul sau, dupa caz, de la sediul creditorului. Opozitia la executare este de competenta judecatoriei care a incuviintat vanzarea bunului mobil ipotecat.  Numirea administratorului bunului mobil ipotecat, precum si opozitia la preluarea bunului mobil in vederea administrarii sunt de competenta judecatoriei de la domiciliul sau, dupa caz, de la sediul creditorului.

Se precizeaza ca pana la reglementarea prin lege a instantelor de tutela si de familie, masura plasamentului, a plasamentului in regim de urgenta si a supravegherii specializate se stabilesc si se monitorizeaza potrivit dispozitiilor Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.

4. La data intrarii in vigoare a Legii nr. 278/2009 privind Codul civil, republicata, sintagma „contract comercial“ sau „contracte comerciale“ se inlocuieste cu sintagma „contract civil“ sau, dupa caz, „contracte civile“, iar sintagma „contracte sau acte de comert“, cu termenul „contracte“.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti