Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Emil Boc: Avocatii si notarii vor fi primii care vor aplica noul Cod civil


4 octombrie 2011 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Flux informații

Premierul Emil Boc a declarat sambata, 1 octombrie 2011, cu prilejul intrarii in vigoare a noului Cod civil: „Mă uit aici la tineri şi la tinerele necăsătorite şi vă spun un lucru. De aici înainte, de astăzi, oricine rupe logodna intempestiv plăteşte, adică nu mai merge cu vraja şi cu poveştile. Dacă s-o cumpăra vinul, pălinca sau alte lucruri, iar unul dintre logodnici rupe, aşa, logodna pentru că aşa s-a trezit dimineaţă, să ştie că nu numai suferinţa morală o are, dar plăteşte din buzunar costul bunurilor care s-au cumpărat în vederea nunţii.

De asemenea, pentru cei care sunt căsătoriţi şi nu au copii, de astăzi procedura de divorţ este mult mai simplă: merg la notar sau la primărie şi se rezolvă divorţul foarte repede, dacă nu au copii. În al treilea rând, pentru cei care vă gândiţi să vă căsătoriţi, de aici înainte aveţi posibilitatea să decideţi ce faceţi cu bunurile pe care le aveţi înainte de căsătorie. Acum ce e al meu e şi al tău, ce e al tău e şi al meu. După 1 octombrie, de astăzi înainte, puteţi decide ca să încheiaţi o convenţie matrimonială şi să vă separaţi bunurile. Ce aţi avut înainte de căsătorie să fie pus separat ca într-un eventual divorţ să nu intre la partaj, după cum şi ce se poate dobândi în timpul căsătoriei să aibă un regim aparte, după cum puteţi să păstraţi şi regimul pe care îl avem acum, la comun, dar pentru viitor este bine de ştiut că se poate încheia o asemenea convenţie între soţi cu privire la bunurile pe care le au. Cei care sunt căsătoriţi pot doar de aici înainte, pentru viitor, pentru cei din trecut, ce e al meu e şi al tău, ce e al tău e şi al meu, pentru ce a fost până acum; dar pentru viitor se poate realiza o asemenea convenţie chiar şi între persoanele căsătorite.

Pentru clienţii băncilor există obligativitatea băncilor de a trimite lunar extras de cont şi a informa clientul cu privire la situaţia contului respectiv, ca o modalitate de informare, şi aş mai spune faptul că există posibilitatea renegocierii contractului atunci când executarea lui devine excesiv de oneroasă, extrem de grea pentru una dintre părţi, cum ar fi o situaţie generată de criza economică, când o parte din contract este în imposibilitatea de a o executa din cauza greutăţilor şi a elementelor disproporţionate din contract poate cere judecătorului să renegocieze contractul atunci când, repet, executarea lui devine extrem de oneroasă.

Mai sunt, evident, foarte multe prevederi pentru ce înseamnă mediul de afaceri, noile contracte care se recunosc şi sunt incluse în Codul Civil, după cum practici europene sau americane sunt aduse în Codul Civil românesc.

Eu îi doresc să aibă cel puţin 146 de ani de viaţă, cât a avut Codul lui Cuza, din 1865, şi să se bucure toţi românii de beneficiile pragmatice ale noului Cod. Procese vom avea un pic mai încolo. Până atunci avocaţii şi notarii vor fi primii care îl vor aplica. Eu spun că este un cod modern, un cod care face faţă nevoilor zilei de astăzi şi este cel mai important act juridic pentru fiecare român. De Codul Civil ne izbim în fiecare zi. De când ieşim din casă până ne întoarcem acasă intrăm în diverse raporturi civile reglementate de Codul Civil. De aceea, este extrem de important inclusiv pentru viaţa de zi cu zi a fiecăruia dintre noi.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică