TOP LEGAL
4 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Povestea fina a banilor. Secretul probabil
05.10.2011 | JURIDICE.ro, Andrei SĂVESCU


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Daca nu am fi simtit ca se imputineaza banii nu am fi stiut ca se intampla ceva interesant in societatea oamenilor.

Probabil ca multe lucruri interesante se intampla, dar nu suntem atenti, desi drumurile pe care le facem pana in locurile de unde cumparam tot ce putem manca si imbraca sunt scurte, asa incat ne ramane timp si pentru gandit. Cred ca pentru ca toate lucrurile interesante trebuia sa poarte un nume li s-a spus simplu „Criza”.

Unul dintre lucrurile interesante asupra carora nu avem in mod normal timp sa reflectam este sursa banilor. Se imputineaza, vedem bine, fiecare vrem sa avem mai multi.

Care este sursa banilor? Provin ei de la Guvern, care alcatuieste bugetul de stat? Nu, Guvernul distribuie bani pe calea cheltuielilor bugetare, insa doar in masura in care bugetul este alimentat, adica Guvernul cheltuie bani atrasi. Intr-adevar, acum o parte din banii cheltuiti de Guvern nu sunt din Romania, ne-am imprumutat, insa e clar ca nu Guvernul produce banii. Dar cine? Banca Nationala a Romaniei? Ea doar imprumuta bancile comerciale si asigura prin parghii legale echilibrul banesc. Ea tipareste numerar si regleaza cantitatea de bani scriptici, insa cu rigoare si in limitele legii. Banca Nationala si Guvernul incearca sa tina in frau miscarea browniana din mediul economic. Dar de unde atata freamat si zbucium?

O propunere de raspuns cred ca poate pleca de la faptul ca banii sunt un semn al importantei pe care oamenii si-o acorda unii altora. Cand sunt mai putini inseamna ca aceasta importanta pe care ne-o acordam unii altora scade. Sa fie „criza” pe care o traversam una de natura morala, o problema mai veche care acum razbate in mediul economic? Sa fie imputinarea banilor un semn al delasarii si al nesocotirii celor din jur? Ar fi bine sa fie asa, fiindca am putea sa iesim din criza economica fiind mai buni, mai harnici, mai toleranti. O asemenea atitudine nu este insa profitabila pentru fiecare in parte, decat daca toti oamenii sunt asa, ceea ce nu este adevarat si de buna seama ca nici nu va fi vreodata. Suna pesimist, si este.

Totusi, o idee de abordare constructiva sta intr-o observatie veche de cand lumea: nu toti oamenii pot sa fie geniali, dar fiecare poate sa faca foarte-foarte bine ceva anume. Cu alte cuvinte, secretul consta in infrangerea legii lui Murphy potrivit careia omul avanseaza intr-o ierarhie pana cand ajunge sa ocupe un post pentru care este incompetent. Daca este asa, asa sa ne ajute Dumnezeu!

dr. Andrei SĂVESCU, iLwT

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Au fost scrise până acum 4 de comentarii cu privire la articolul “Povestea fina a banilor. Secretul probabil”

 1. Dan GEORGESCU spune:

  Nu este vorba de una dintre legile lui Murphy ci de principiul lui Peter.

 2. Mihai BULUGEA spune:

  „Sa fie imputinarea banilor un semn al delasarii si al nesocotirii celor din jur?” Problema nu este imputinarea banilor… problema este inmultirea banilor… Va propun urmatorul exercitiu: imaginati-va ca nu au existat bani pana la data de x.x.xxxx. atunci se creeaza prima suma de bani de 10 milioane care evident, vor fi oferiti cuiva imprumut cu dobanda de x%. persoana care ia imprumut banii respectivi nu are posibilitatea sa plateasca imprumutul + dobanda, pentru ca nu exista decat 10 milioane. si atunci nenea ala care a creat banii ce face? mai creeaza 10 milioane pe care ii da tot imprumut tot cu dobanda. cel care ia imprumutul a doua oara intra in competitie cu primul imprumutat. cine castiga competitia, plateste creditul; cine pierde da faliment, si deci rezulta ca falimentul e construit in sistem. pe de alta parte, eu infiintez o societate comerciala astazi, care are ca obiect fabricarea si vanzarea de bauturi racoritoare. adam smith zice: „supply meet demand, demand meet supply”. numai ca vine „xulescu cola” si ma spulbera de pe piata, plateste si eventuala amenda la consiliul concurentei (si toate astea pentru ca are forta financiara sa o faca) si s-a terminat cu mine. tendinta este spre monopol. era un serial demult, se numea „nemuritorul” sau ceva de genul asta si avea ca motto „in the end there can be only one”, la situatia actuala este valabil „in the end there can be only a few”

 3. Valentin BULIGA spune:

  Banii nu reprezinta decat un instrument ce ar trebui sa evalueze contributia fiecarui individ, adica plus valoarea adusa comunitatii.
  In decursul timpului banul – moneda s-a desprins de izvorul sau originar, creindu-si propria identitate şi inmultindu-se malign.

  Criza ce ne provoaca contemporan a fost generata tocmai de desprinderea nefireasca a banului de la originea sa – munca omului/plus valoarea adusa comunitatii/contributia neta la acea comunitate.

  Mai mult decat atat, acest ban multiplicat malign a ajuns in stapanirea doar a unor indivizi, mai mult sau mai putin onesti, a caror contributie la comunitate tinde catre nulitate.

  Cred ca atat autorul acestui eseu, cat si convivul predecesor au dreptatea de partea lor, insa doar in parte.

  Dl.Savescu are dreptate cand evoca lipsa respectului intre membrii unei comunitati, cata vreme prin inginerii financiare doar unii dintre ei au multiplicat malign, iluzoriu si scriptic contributia tuturor celorlalti membri de buna credinta.

  Si convivul predecesor are dreptate atunci cand afirma ca exista mult mai multi bani scriptici, insa acesti bani sunt tumorali si imorali si la dispozitia doar a unor indivizi a caror contributie la comunitate nu justifica nici infinitezimal cantitatea de bani avuta la indemana.

  Valentin Buliga

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate