Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Bucuresti. Preavizul administratorului societatii comerciale in cazul renuntarii acestuia la mandat


10 octombrie 2011 | JURIDICE.ro, Raluca CÎRSTEA
Secţiuni: Corporate, Jurisprudență Curți de Apel, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Judecătorii Adriana Teodora Bucur şi Carmen Mihaela Negulescu au apreciat (în cuprinsul deciziei civile nr. 128 din 25 februarie 2010 pronunţată în apel de Secţia a V-a comercială a Curţii de Apel Bucureşti având ca obiect acţiune în anulare a hotărârii AGA – JURINDEX2010227956) că „este nulă clauza din Actul constitutiv care impune administratorilor renunţarea la mandat cu un preaviz de minimum 30 de zile în raport de articolul 72 din Legea nr. 31/1990 coroborat cu art. 1.556 Cod civil vechi. Nu trebuie confundată (demisia ca act de drept al muncii) cu renunţarea administratorului la funcţia încredinţată (când se aplică regulile mandatului – art. 1.556 Cod civil vechi) această renunţare fiind în principiu, discreţionară. Împiedicarea denunţării unilaterale şi obligativitatea preavizului sunt incompatibile cu natura raportului juridic dintre societate şi administrator.  Prin urmare, aprecierea instanţei de fond în sensul că prin această prevedere nu sunt lezate drepturile acţionarilor şi nici nu se încalcă vreo normă imperativă, nu are suport faţă de dispoziţiile articolului 1.556 Cod civil vechi.”

Raluca CÎRSTEA
avocat stagiar SĂVESCU VOINESCU ŞI ASOCIAŢII

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro