Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Exercitarea profesiei de catre notarul public pe durata suspendarii nu poate fi sanctionata penal
07.10.2011 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABA

Secţiuni: Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au apreciat (în cuprinsul Deciziei nr. 3212 din 17 septembrie 2010 pronunţată în recurs de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, având ca obiect recursul împotriva soluţiei de neîncepere a urmăririi penale) că fapta notarului public de a-şi exercita profesia pe durata supendării, dispusă ca sancţiune disciplinară, nu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de exercitare fără drept a unei profesii, întrucât Legea nr. 36/1995, care este o lege specială în raport cu dipoziţiile Codului penal, nu prevede că săvârşirea acestei fapte se sancţionează potrivit legii penale. Aprecierile instanţei se întemeiază pe dispoziţiile art. 281 C. pen., potrivit cărora exercitarea fără drept a unei profesii sau a oricărei alte activităţi pentru care legea cere autorizaţie, ori exercitarea acestora în alte condiţii decât cele legale, constituie infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii numai dacă legea specială prevede că săvârşirea unor astfel de fapte se sancţionează potrivit legii penale.

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti