Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Masuri reparatorii prin echivalent in baza Legii nr. 10/2001. Obligatia de a oferi bunuri in compensare


10 octombrie 2011 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABA
Secţiuni: Drept civil
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au apreciat (în cuprinsul Deciziei nr. 1895 din 19 martie 2010 pronunţată în recurs de Secţia civilă şi de proprietate intelectuală a Înaltei Curti de Casaţie şi Justiţie având ca obiect anularea unei dispoziţii de acordare de despăgubiri aferente imobilelor preluate în mod abuziv) Legea nr. 10/2001 (privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989) prevede oferirea de bunuri în compensare ca măsură reparatorie prin echivalent, în cazul în care restituirea in natură nu este posibilă, însă acordarea acestei măsuri nu este lăsată de legiuitor la aprecierea discreţionară a entităţii sesizate cu soluţionarea notificării. Astfel, în situaţia în care persoana indreptăţită face dovada că există bunuri pe care unitatea deţinătoare refuză în mod abuziv să i le ofere în compensare, instanţa de judecată investită cu soluţionarea contestaţiei poate să sancţioneze acest abuz, dispunând ea insăşi acordarea acestei măsuri reparatorii în echivalent. În speţă, refuzul entitatii investite cu soluţionarea notificării nu este unul discreţionar, ci este justificat de faptul că terenul solicitat nu este liber, fiind ocupat de spaţiu verde şi traversat de cabluri de mare capacitate.

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro