Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

ICCJ. Masuri reparatorii prin echivalent in baza Legii nr. 10/2001. Obligatia de a oferi bunuri in compensare
10.10.2011 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABA

JURIDICE - In Law We Trust

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au apreciat (în cuprinsul Deciziei nr. 1895 din 19 martie 2010 pronunţată în recurs de Secţia civilă şi de proprietate intelectuală a Înaltei Curti de Casaţie şi Justiţie având ca obiect anularea unei dispoziţii de acordare de despăgubiri aferente imobilelor preluate în mod abuziv) Legea nr. 10/2001 (privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989) prevede oferirea de bunuri în compensare ca măsură reparatorie prin echivalent, în cazul în care restituirea in natură nu este posibilă, însă acordarea acestei măsuri nu este lăsată de legiuitor la aprecierea discreţionară a entităţii sesizate cu soluţionarea notificării. Astfel, în situaţia în care persoana indreptăţită face dovada că există bunuri pe care unitatea deţinătoare refuză în mod abuziv să i le ofere în compensare, instanţa de judecată investită cu soluţionarea contestaţiei poate să sancţioneze acest abuz, dispunând ea insăşi acordarea acestei măsuri reparatorii în echivalent. În speţă, refuzul entitatii investite cu soluţionarea notificării nu este unul discreţionar, ci este justificat de faptul că terenul solicitat nu este liber, fiind ocupat de spaţiu verde şi traversat de cabluri de mare capacitate.

Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept civil | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO