Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Probleme legale privind activitatea de Phone collection


11 octombrie 2011 | Felix TUDORIU
Secţiuni: Drept comercial, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Criza economică a făcut ca activitatea de colectare de debite prin telefon să prospere.

În ciuda relativei dezvoltări a acestei activităţi, nu există o legislaţie specifică care să protejeze debitorii de practici abuzive în activitatea de colectare de debite.

În România nu există ca în USA un „Fair Debt Collection Practices Act”

Căteva reguli trebuie, totuşi, avute în vedere în această activitate:

 1. În primul rând este legislaţia privind protecţia datelor personale. Deoarece prelucrează date personale, operatorii implicaţi în activitatea de colectare de debite prin telefon,  trebuie să îndeplinească cerinţele în materie (Legea 677/2011). În special trebuie să notifice Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal calitatea de operator de date cu caracter personal. Dacă prelucrează date de identificare (CNP) trebuie să se asigure că există acordul posesorului acestor date ca acele date să fie prelucrate. De asemenea trebuie să ia măsuri legale şi tehnice privind confidenţialitate şi securitate a datelor.
 2. De asemenea, trebuie evitate practici, care pot fi considerate hărţuire a debitorului sau chiar fapte penale, precum:
  – a se suna debitorul al ore nepotrivite (de exemplu în timpul nopţii)
  – a se suna debitorul repetat la intervale scurte,
  – a se suna în continuare debitorul daca acesta si-a exprimat fără echivoc dorinţa de a nu mai fi contactat
  – ameninţarea că ar putea să urmeze consecinţe disproporţionate ca urmare a neplăţii raportat la natura debitului (de pildă ameninţarea că ar fi închis, sau că îşi va pierde casa deşi nu există garanţii imobiliare la acel debit)
  – limbajul violent sau obscen,
  – prezentarea incorectă a celui care face apelul, sau susţineri că ar fi din partea unei autorităţi sau că are suportul unei autorităţi publice.

Aceste practici pot da dreptul persoanelor apelate să se considere vătămate şi să întreprindă acţiuni legale împotriva celui care operează acest serviciu.

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro