Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
MOLOMAN LAZAR & ASOCIATII
 

Clasa pregatitoare pentru invatamantul scolar
10.10.2011 | JURIDICE.ro, Cristina RĂCHITĂ

JURIDICE - In Law We Trust

Apar modificări interesante la nivelul învăţământului preşcolar şi şcolar pentru anul şcolar 2012-2013.

Anul pregătitor se va organiza cu preponderenţă în cadrul învăţământului şcolar, iar nu în cadrul învăţământului preşcolar (grădiniţei), începând din anul şcolar 2012-2013. Printr-o nota publicata inca din martie 2011, Inspectoratul Şcolar al Municipiul Bucureşti anunţa: copiii de 6 ani care vor fi înscrişi la grădiniţă în grupa mare în anul şcolar 2011-2012, vor fi apoi înscrişi la şcoală  în clasa I în anul şcolar 2012-2013, copiii de 5 ani care vor fi înscrişi la grădiniţă în grupa mare în anul şcolar 2011-2012, vor fi apoi înscrişi în clasa pregătitoare în anul şcolar 2011-2012, iar copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31.12.2011 pot fi înscrişi fie la şcoală, fie la grădiniţă.

Elementul de noutate este, în consecinţă, organizarea clasei pregătitoare, pentru a doua şi a treia categorie de copii, în cadrul şcolilor, prin înfiinţarea clasei pregătitoare.

Invatamantul preuniversitar cuprinde toate structurile de organizare a învăţământului de la cel prescolar pana la cel postliceal (invatamant prescolar, primar si gimnazial, inclusiv cel special, invatamant liceal, profesional, postliceal). Într-o analiză complexă realizată recent de Econtext se arată că la inceputul anului şcolar 1990 au fost înscrisi în învăţământul preuniversitar un numar de 4.873.221 de elevi, pentru ca, douăzeci de ani mai tarziu, la începutul anului şcolar 2010-2011, numarul elevilor înscrişi în învăţământul preuniversitar să scadă vertiginos la 3.356.225. Ceea ce înseamnă cu un milion şi jumătate mai puţin (1.516.996, mai exact) decât în 1990, adică nu mai puţin de 33% din elevi au ieşit din circuitul şcolar. Pe scurt, învăţământul preuniversitar a pierdut un milion si jumatate de elevi in 20 de ani. Iar tendinţa de scădere continuă. Cauzele identificabile sunt scăderea natalităţii, migraţia românilor catre vestul Europei, abandonul şcolar, dezvoltarea slabă a economiei şi scăderea nivelului de trai.

Măsura adoptată, de organizare a clasei pregătitoare în cadrul şcolilor, tinde să reechilibreze, pe cât va fi posibil, ocuparea locurilor din cadrul învăţământului şcolar şi degrevarea, în egală măsură, a învăţământului preşcolar.

Cristina Gabriela RĂCHITĂ
avocat, Baroul Bucureşti

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.