Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

PENTRU magistrati corecti, IMPOTRIVA celor incorecti
11.10.2011 | JURIDICE.ro, Cristi DANILET

Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Pe 11 octombrie 2011, Plenul CSM va analiza propunerile presedintelui CSM cu privire la eliminarea dreptului la pensie de serviciu pentru magistraţii condamnaţi penal pentru corupţie şi cei sanctionaţi disciplinar cu excluderea din magistratură.

Ma declar din start DE ACORD cu aceste propuneri. De altfel , încă din 2009, in cartea „Coruptia si anticoruptia in justitie” pe care am scris-o, am antamat o astfel de solutie pentru descurajarea magistraţilor în a fi incorecţi.

Reiau mai jos cele scrise in carte, la p. 166-168:

Anumite fapte comise de persoanele care îşi desfăşoară activitatea în mediul juridic pot fi simple abateri de la modul de îndeplinire a unor obligaţii legale, profesionale, sau doar încălcări ale regulilor etice. Unele abateri disciplinare pot avea legătură cu corupţia (cum ar fi nedenunţarea unei fapte ilicite comisă de un coleg ori primirea unor cadouri), altele să fie un indicator al unor suspiciuni de corupţie (nedepunerea declaraţiei de avere, nerespectarea regulilor cu privire la incompatibilităţi, întârzieri în soluţionarea unor dosare).

Aceste sancţiuni se aplică dacă la momentul finalizării acţiunii disciplinare persoana mai deţine calitatea pe care o avea în momentul comiterii faptei. Or, în ultimii ani se remarcă următorul fenomen: pentru a evita sancţionarea, persoana vizată părăseşte profesia chiar în timpul exercitării acţiunii disciplinare, prin demisie sau pensionare. Pensionându-se mai înainte de finalizarea acţiunii disciplinare, judecătorul în cauză se poate ulterior bucura de toate drepturile unui judecător integru (indemnizaţii de pensionare, pensie serviciu, posibilitatea reîncadrării etc).

De aceea, credem că pentru realizarea scopului acestei instituţii, se impune modificarea legii astfel încât să fie posibilă continuarea acţiunii disciplinare şi după data eliberării din funcţia de judecător sau procuror, iar sancţiunile care s-ar putea aplica de CSM ar putea fi: reducerea cuantumului pensiei pe o anumită perioadă de timp, interdicţia de reîncadrare în magistratură sau într-o altă profesie juridică pe durată limitată sau nelimitată în timp, suspendarea dreptului la pensie de serviciu.

De altfel, în art. 145 din Codul penal din 1865, se prevedea că dacă a fost mituit un judecător sau jurat în cauze criminale pentru a forţa o hotărâre în favoarea sau în defavoarea acuzatului, pedeapsa era maximul închisorii şi pierderea dreptului de a mai fi admis în profesie pe toată viaţa, precum şi pierderea dreptului la pensie.

E regretabil că până acum nimeni nu a luat în serios instituirea unui mecanism anticorupţie pentru sistemul de justiţie. Fostul CSM a evitat acest subiect, ajungând chiar să îi ancheteze pe cei care vorbeau despre acest subiect. Din fericire, în noua sa componenţă, CSM actual a admis că e nevoie sa fie constituită o Strategie de întărire a integrităţii şi un Plan de acţiune aferent. Aceste documente s-au aflat într-o primă lectură în discuţia Plenului pe 6 iulie 2011. În momentul de faţă aceste două documente au fost refăcute şi s-au aprobat – într-o noua formă (Strategie, Plan de actiune) – în comisia pe care o coordonez din cadrul CSM, în şedinţa din 26 septembrie 2011. Ele au fost discutate acum o săptămână cu reprezentanţii societăţii civile, după care vor fi puse în discuţia magistraţilor.

Eu sper că toţi magistraţii ne vom asuma un rol major în a lupta împotriva corupţiei judiciare, a încălcărilor deontologiei profesionale şi a eticii judiciare. Au trecut anii în care închideam ochii şi urechile la acest subiect, negând că justiţia este ocolită de aşa ceva. Reforma reală nu poate fi consistentă decât dacă e acceptată din interior. Iar integritatea profesională este o condiţie indispensabilă unei justiţii corecte.

Sunt convins că gândesc la fel ca mine toţi magistraţii corecţi, care sunt cei mai mulţi. Aceştia trebuie să găsească în CSM o protecţie a lor, iar în legislaţia şi practica aplicată în mod aspru cu privire la magistraţii incorecţi, un mijloc de păstrare a demnităţii şi autorităţii lor, a celor integri. Nu e drept ca activitatea acestora şi reputaţia lor să fie umbrită de cazurile punctuale care nu ne fac cinste.

Jud. Cristi DANILET
Membru CSM

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti