Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Marius Tudose: 10-15% dintre absolventii SNG ajung judecatori
11.10.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicitatii luni, 10 octombrie 2011, alocuţiunea domnului judecător Marius Tudose, membru CSM, rostită cu prilejul festivităţii de deschidere a cursurilor promoţiei 2011-2012 la Şcoala Naţională de Grefieri:

„Stimate gazde,
Distinşi invitaţi,
Dragi colegi,

Am primit cu bucurie invitaţia dvs. pentru acest moment festiv din cel puţin două motive. Primul, pentru că în sfârşit mai avem o generaţie de grefieri ai acestei şcoli, foarte necesară sistemului după un an de „secetă”. Iar cel de-al doilea, pentru că am dorit să urez bun venit noilor cursanţi.

Înainte de orice cuvânt de deschidere, doresc vă felicit pentru rezultatele obţinute în urma examenului de admitere la SNG. De asemenea, ţin să apreciez şi să aduc mulţumiri celor care s-au ocupat de organizarea, buna desfăşurare şi finalizarea cu brio a acestui examen, examen realizat fără incidente şi în deplina respectare a legii.

Cunosc ce muncă aţi depus pentru a ajunge aici, însă mai ştiu ce efort trebuie să mai depuneţi în decursul celor 7 luni de şcoală şi de practică în instanţă pentru formarea dvs. iniţială. În prezent toată lumea este cu ochii pe noi pentru a  observa şi a cuantifica eficienţa activităţilor noastre, mai ales că se doreşte modificarea statutului grefierului prin noul proiect de lege. Aşadar, aprofundaţi noile cunoştinţe, bucuraţi-vă de această etapă profesională pentru că, ulterior, sunteţi aşteptaţi cu braţele deschise în tranşeele fierbinţi ale justiţiei pe care le veţi cunoaşte poate cu bucurie, poate cu regret.

Stimaţi colegi,

Am spus acest lucru pentru că sunt unul dintre judecătorii de la „infanterie”, adică de la judecătorii, care, aşa cum un coleg hâtru – de curând pensionar – spunea că „sunt instanţe  unde media naţională depăşeşte lejer mia de dosare pe judecător şi cu mult mai mult pe grefierul de şedinţă”.

Deşi, de mai bine de 7 ani, se vorbeşte în sânul sistemului despre necesitatea constituirii mini echipelor judecător-grefier, acest concept s-a dovedit iluzoriu, imposibil de atins datorită creşterii continue, an de an, a numărului de dosare, insuficienţei personalului auxiliar de specialitate dar şi a poziţiei rigide a unor decidenţi cu bugete pe mână de a suplimenta schemele de personal.

Am spus „colegi”, pentru că întotdeauna în activitatea mea l-am apreciat pe grefier drept colegul meu fără de care nu puteam să-mi îndeplinesc atribuţiile de serviciu în termenele legale, pe de o parte, iar pe de altă parte, istoria recentă a dovedit că 10-15% dintre absolvenţii SNG ajung judecători, persoane cu care peste 6-7 ani probabil o să formez complete colegiale la tribunal sau curte de apel.

Pe toţi, însă, ne aşteaptă mari provocări, de la înţelegerea şi aplicarea noilor coduri, la efortul susţinut pentru a eficientiza eforturile noastre.

Aşa încât, în final, vă urez mult succes în demersul dvs. profesional, stoicism, putere de muncă şi sănătate formatorilor dvs. şi vă asigur de tot sprijinul meu personal şi al Consiliului în depăşirea problemelor cu care vă veţi confruntaţi.

Vă mulţumesc!”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti