Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

ICCJ. Efectele limitarii puterilor conferite de lege administratorilor societatii


11.10.2011 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABA
Secţiuni: Drept civil, Drept comercial
JURIDICE - In Law We Trust

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au apreciat (în cuprinsul Deciziei nr. 2656 din 30 octombrie 2009 pronunţată în recurs de Secţia comercială a Înaltei Curti de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatarea nulităţii absolute a unui contract de vânzare-cumpărare imobil) că, în conformitate cu prevederile art. 55 din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, clauzele actului constitutiv ori hotărârile organelor statutare ale societăţii prin care se limitează puterile conferite de lege acestor organe sunt inopozabile terţilor, chiar dacă au fost publicate în conformitate cu dispoziţiile legale, având astfel prioritate drepturile conferite de lege. În aplicarea acestor prevederi, hotărârea AGA prin care a fost împuternicit cu vânzarea imobilului numai unul dintre cei doi administratori ai societăţii reprezintă o limitare a puterilor conferite de lege celuilalt administrator, care nu poate fi opozabilă terţilor. În consecinţă, contractul de vânzare-cumpărare al imobilului încheiat de societatea cumpărătoare cu adminstratorul societăţii vânzătoare ale cărui drepturi au fost limitate prin hotărârea AGA, este pe deplin valabil în ceea ce priveşte consimţământului vânzătorului, întrucât emană de la reprezentantul legal al societăţii vânzătoare, investit cu dreptul de a reprezenta societatea în puterea legii. În ceea ce priveşte raporturile dintre administratori şi societate, încălcarea restricţiilor impuse prin hotărârea adunării generale poate produce consecinţe juridice, în măsura în care operaţiunea în cauză a produs pagube societăţii.

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti